На 15 януари 1992 г. България първа в света призна

...
На 15 януари 1992 г. България първа в света призна
Коментари Харесай

България първа призна независимостта на Македония

На 15 януари 1992 година България първа в света призна независимостта на Македония. Това стана, откакто на 8 септември 1991 година жителите на тогавашната югославска република Македония бяха призовани да се произнесат по въпроса " Подкрепяте ли самостоятелна и суверенна Македония с право да встъпи в предстоящ съюз на югославските страни ". На референдума гласоподаваха общо 71.85% от записаните гласоподаватели, които в огромната си част - над 90% - се оповестиха за основаване на самостоятелна страна. На 18 септември 1991 година Събранието на Република Македония одобри публична декларация за признание на резултатите от референдума и за оповестяването на независимостта на страната.

България беше първата страна в света, която призна македонската самостоятелност. Това стана с декларация на Народното събрание на 15 януари 1992 година. Малко по-късно с посредничеството на президента Желю Желев Русия също призна независимостта на Македония.

Имаше няколко типа съображения, сподели тогава Желев. Конюнктурните бяха да не си помислят, че ние се ослушваме и имаме искания към Македония. Също по този начин да не помислят, че сме подвластни от решението на Запада. Всъщност България предприе тази крачка в несъгласие с решението на Европейския съюз, който не можа да вземе такова решение заради опълчването на Гърция. Турция стана втората страна, която призна Македония. Тя направи това по гледище на България.

" На среща с тогавашния турски министър председател Сюлейман Демирел аз подчертах, че Турция би трябвало да признае Македония, което е от доста огромно значение за стабилизирането на Балканите. Иначе тя елементарно може да стане жертва на вътрешни вълнения или на окупация. Демирел гледаше в ъгъла на стаята и сподели: “Само след седмица ще признаем Македония ”. Така и стана ", описа по-късно Желев.
Русия беше третата страна, която призна Македония към 6 месеца по-късно, и то отново по гледище на България.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР