На 15-ти май, участниците в конкурса за млади оперни изпълнители

...
На 15-ти май, участниците в конкурса за млади оперни изпълнители
Коментари Харесай

Близо 50 са участниците в първия тур на конкурса „Гена Димитрова”

На 15-ти май, участниците в състезанието за млади оперни реализатори „ Гена Димитрова “ изтеглиха жребия за протичането на състезанието, при което се подредиха по гласове и номера. Днес – 16-ти май в 10:00 часа започнаха прослушванията. Които ще се проведат в два кръга.

В първия кръг, който се организира този вторник, артистите извършват песен по собствен избор и ария от български композитор.

Във втория кръг, който би трябвало да стартира от 10:00 часа на 17-ти май, участниците ще показват песен от Моцарт и друга - още веднъж по собствен избор, само че друга от тази, която е била в първия кръг.

За Дарик радио, шефът на Плевенска филхармония Любомир Дяковски разяснява, че в тазгодишното пето издание на Конкурса за млади оперни артисти „ Гена Димитрова “, броят на участниците е доста по-голям – близо 50, като напомни, че в предходните издания на състезанието те са били сред 30 – 32.

Тази година с изключение на от България в прослушванията вземат участие и претенденти от страни като Полша, Китай, Северна Македония, Грузия.

Той сподели, че в четвъртък стартират подготовките на Плевенска филхармония с лауреатите на състезанието за закриващия концерт, който ще се организира на 19-ти май – петък от 19:00 часа в зала „ Емил Димитров “ на НЧ „ Съгласие-1869 “ в Плевен.

Концертът ще премине под диригентството на проф. Григор Паликаров, който е и ръководител на журито.

Припомняме, че членове на журито са: доцент Нина Найденова - шеф Държавна опера – Пловдив, Веселина Кацарова - Артистичен шеф Държавна опера - Стара Загора, Вера Немирова - оперен режисьор и проф. Марио Диаз - Моцартеум Залцбург.

За Дарик радио, шефът на Плевенска филхармония Любомир Дяковски уточни, че ставайки към този момент обичаен, състезанието за млади оперни артисти на името на оперната прима Гена Димитрова, притегля интереса на младите участници и с оповестената за пръв път премия „ Гран при “ от 5000 лв., наред с премиите: за дами – три награди (3000 лева, 2000 лева, 1500 лева.), за мъже – три награди (3000 лева, 2000 лева, 1500 лева.), две изключителни награди за претенденти до 23 години по 1000 лева (жена, мъж), за най-хубаво осъществяване на българска ария – премия от 800 лева, както и за най-добре показал се корепетитор – 500 лева.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР