На 15 септември 1890 г., в Уолингфорд, Англия, се ражда

...
На 15 септември 1890 г., в Уолингфорд, Англия, се ражда
Коментари Харесай

15 септември – 132 години от рождението на Агата Кристи

На 15 септември 1890 година, в Уолингфорд, Англия, се ражда Агата Мери Клариса Кристи - британска писателка, авторка на многочислени разкази, повести, романи и драми с престъпен сюжет.

Следвайки традициите на Едгар Алан По, Артър Конан Дойл и Гилбърт Честъртън, тя основава доста творби, в които съществени герои са остарялата дама девойка Марпъл, господин Куин, полковник Рейс, Паркър Пайн, Томи и Тапънс, само че най-популярен е белгиецът Еркюл Поаро. Публикува 66 престъпни романа, 17 пиеси, в това число и 6 сантиментални новели, написани под псевдонима Мери Уестмакот.

Любопитни обстоятелства:

• Тя попада в Книгата за върхове на Гинес като най-продавания създател на художествена литература на всички времена. Пиесата ѝ „ Капан за мишки “, която към момента се показва с огромен триумф в Лондон, е най-дълговечната театрална режисура в света.

• Творбите ѝ са преведени минимум на 103 езика — повече, в сравнение с тези на Шекспир.

• Тя страда от тип нарушаване в процеса на писане, наименуван дисграфия, поради което почеркът ѝ е неразбираем. В резултат се постанова да диктува всичките си романи.

• Книгата ѝ And Then There Were None бива преименувана няколко пъти. Оригиналното заглавие „ Десет дребни негърчета “ бива жигосано като дискриминиращо от американската преса през 1970 година Първата смяна в заглавието е през юли 1972 година, когато книгата бива озаглавена „ Десет дребни индианчета “, а когато и думата „ индианец “ стартира да се възприема като политически неточна, книгата е преиздадена под заглавието „ И тогава не остана никой “.

• Един от най-известните си романи „ Убийство в Ориент Експрес “ Агата Кристи написва в стая 411 в хотел „ Пера Палас “ в Истанбул, Турция. Стаята и хотелът стават известни с тази си популярност и до през днешния ден са непокътнати в нейна чест. Същата стая към този момент не носи номер, а име - „ Стаята на Агата Кристи “. Писателката в действителност е пропътувала дистанцията Париж — Истанбул с Ориент Експрес, само че персоналните ѝ мемоари за това пътешестване са негативни, оплакала се е от съществуване на дървеници в спалното си купе.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР