На 15 октомври държавите членки трябва да представят докладите си

...
На 15 октомври държавите членки трябва да представят докладите си
Коментари Харесай

България в дъното на ЕС по съхранение на газ преди зимния сезон, само Латвия е след нас


На 15 октомври страните членки би трябвало да показват отчетите си напредъка им по проекта за икономисване на сила

България се намира в дъното на европейските страни по предпазване на газ преди зимата. Страната ни е на предпоследно място съгласно данните на Асоциацията на европейските оператори на газохранилищата. България е с малко над 61 % като единствено Латвия е след нас.

 

Отличниците по предпазване на газ са Португалия, Полша и Франция. Средното равнище на европейските газови складове към този момент надминава 80%. Но и измежду първенците има проблеми, тъй като Франция, да вземем за пример, е с над 91 % цялостни складове, само че от през днешния ден е със спрени доставки от „ Газпром ”, отбелязва бТВ. Официално, съгласно съветската компания, тъй като не си е платила всичко от предишния месец.

Неофициално в Париж се разяснява обаче, че е поради позицията ѝ към войната в Украйна.

Европейска комисия упорито припомня, че съхраняваните количества газ в дадена страна не са за прилагане единствено на нейна територия, а могат солидарно да бъдат преразпределяни и за други. Всички страни членки са приели общата европейска цел за освобождение от зависимостта от съветски газ, разяснява Брюксел и чака съответни ограничения.

„ На 15 октомври страните членки би трябвало да показват отчетите си напредъка им по проекта за икономисване на сила, признат през юли. Това ще се прави на всеки два месеца . Планът влезе в действие на 9-ти август, по тази причина през октомври чакаме първите съответни резултати ”, сподели представителят на Европейска комисия Тим Макфий.

След Германия, Гърция, Испания, Италия, Румъния, в този момент и Белгия взима незабавни ограничения за икономисване на сила с ограничение на отоплението в публичните здания и с понижаване на уличното осветяване.

 

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР