На 15 ноември Си Дзинпин и Джо Байдън би трябвало

...
На 15 ноември Си Дзинпин и Джо Байдън би трябвало
Коментари Харесай

Боян Чуков: Американският глобален полицай, който изнасяше демокрация, става все по-безпомощен

На 15 ноември Си Дзинпин и Джо Байдън би трябвало да се срещнат в региона на Сан Франциско – с тези думи стартира коментара си за Радио Китай интернационалният политически наблюдаващ и анализатор Боян Чуков, като показва мнението си, че резултатите от срещата сред двамата биха могли да се усетят по-релефно след към 3-4 месеца.

Опитът да се възстановяват връзките сред Китай и Съединени американски щати е значителен и целеустремен, като се има поради комплицираната геополитическа конюнктура в света, акцентира анализаторът. Двустранните връзки сред двете суперсили не са на равнище, което да основава равновесие и успокоение на интернационалната сцена. Американската страна твърди, че водачите имат намерениe да „ стабилизират “ връзките сред двете страни.

До последния миг от китайска страна нямаше удостоверение, че Си Дзинпин ще пътува до Съединени американски щати, с цел да вземе присъединяване във форума на АТИС (Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество), напомня Боян Чуков, като засяга и огромна част от предварителните експертни оценки, които не дават особена вяра за пробив в двустранните връзки. „ Само Bloomberg (съвсем разбираемо) смята, че срещата в Сан Франциско ще стане „ повратен миг в американо-китайските връзки “, продължава българският специалист.

Той разяснява и въпроса кое в действителност е най-голямото затруднение за позитивното динамизиране на американо-китайските връзки: „ Вашингтон към момента живее в еднополярния свят, който построи след рухването на Берлинската стена. Това е свят, който Съединени американски щати упорстват да управляват според някакви американски „ правила “, наложени силово в световен проект. Обаче щатският шериф с огромната „ бухалка “ от много време се „ спомина ” в действителния свят. Еднополюсният свят към този момент е единствено виртуален, а американският „ световен служител на реда “, който изнасяше „ народна власт “, става все по-безпомощен. Китай непрекъснато се пробва да изясни дипломатично на янките, че светът е многофакторен и Америка би трябвало да се преценява с интернационалното право. ”

Антъни Блинкен ще остане в историята като един от най-слабите външни министри на Съединени американски щати. Държавният секретар продължава да се държи по този начин, като че ли светът е американска провинция, не се преценява с новите действителности, което води непрекъснато до външнополитически провали на Белия дом, прибавя Чуков, като дефинира точно това като една от аргументите шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс да тича по стъпките на Блинкен и да се пробва да замазва външнополитическите му фалове.

Българският политически наблюдаващ напомня и други обстоятелства: „ След четири седмици на гнет и възмездие в Газа и 20 месеца война в Украйна целият свят се убеди, че въздействието на американския президент е прекомерно лимитирано и в двата интернационалните спора. Факт, който даже „ Ню Йорк Таймс “ признава. ”

Администрацията на Белия дом и демократите са в комплицирана и неприятна обстановка. Войната в Украйна и ситуацията в Близкия Изток от ден на ден изтискват лимитираните към този момент финансови, военни и политически запаси на Вашингтон. Американските медии се пробват да внушат на международното публично мнение, че китайската стопанска система „ кашля ” и не е в нормалното за нея здравословно положение. Но в случай че стопанската система на Поднебесната кашля след covid-пандемията, то американската стопанска система е „ на легло и с висока температура ”, разяснява той.

„ Американският основен специалист доктор Скот Макдоналд от Smith’s Research & Gradings твърди в The National Interest, че спорни данни и знаци затрудняват оценките за бъдещето на стопанската система на Съединени американски щати и тя се е устремила към Голямата неустановеност. Енергийният преход и икономическото обособяване на американската стопанска система от Китай слагат доста въпроси без ясни отговори за властта във Вашингтон. Американците ще би трябвало да си закопчаят коланите, защото стопанската система им навлиза в турбулентна зона и всички ще почувстват тази неустойчивост ”.

Боян Чуков напомня още, че преди една година в Бали, след срещата на Си Дзинпин и Джо Байдън, се чуха окуражаващи звуци. Но по-късно американците не извършиха поетите от тях отговорности... и потеглиха в противоположна посока. Затова след форума на АТИС няма по какъв начин да се върви напред в американо-китайските връзки. По-скоро е належащо „ да се ремонтира ” разрушеното от щатската дипломация през последната година. Основно затруднение са другите подходи, счита той и разяснява:

" Поднебесната ясно разграничава икономическата проблематика от политическата. Затова преди идването на Си Дзинпин в Съединени американски щати в ролята на дипломатически авангард бе изпратен вицепремиерът по въпросите на стопанската система и финансите Хъ Лифън. Китайският вицепремиер се срещна с министъра на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън. И естествено според американските усвоени привички се появи щатската специфичност в интернационалната дипломация - „ да се извиват ръцете ” на събеседниците, да им се четат нравоучителни лекции, да се заплашва с стопански наказания и други добре познати от предишното хватки. "

Британците също се включиха в американския стопански напън против Поднебесната. Лондон подписа обстойно комерсиално съглашение с Тайван. Американците желаят от Пекин да се дистанцира от Москва във връзка с Киев и да „ вкара “ в релсите „ неправилната “ независима външна политика на Северна Корея. Защото Пхенян, за отегчение на американците, внезапно динамизира и разшири своето съдействие с руснаците. Вашингтон се пробва да приложи на китайците формулата на Хенри Кисинджър: „ На Китай не му е належащо световно водачество, а световно самопризнание. Такова самопризнание е належащо да му се даде, с цел да се задоволи с него. Да се съгласи с американското водачество и да съобщи Русия “.

В ухажването на високопоставения посетител от Китай ще се включи и едрият американски бизнес. Си Дзинпин ще обядва с висши фигури от американския бизнес. Ще си приказват за американски вложения в Китай. Вашингтон напоследък нервничи заради прекъснатия контакт сред Пентагона и НОАК (Народно-освободителната войска на Китай). Си Дзинпин замрази военните договаряния на най-високо равнище със Съединени американски щати след визитата на тогавашната председателка на Камарата на представителите Нанси Пелоси в Тайван.

Икономиките на Китай и Съединени американски щати са взаимозависими. Резки независими придвижвания от Пекин или Вашингтон ще доведат неизбежно до обилни вреди и за двете страни, счита специалистът и напомня, че в границите на комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай през 2018 година Пекин се съгласи да закупува американска продукция на стойност 1 трлн. $ годишно. " Американците приготвиха лист от артикули на стойност 300 млн. $, след което се оказа, че няма какво повече да се предложи на китайците. Ситуацията е без коментар! ", безапелационен е той.

Си Дзинпин беше сполучливо избран отново в Китай и държи решително държавното кормило на Поднебесната. На Джо Байдън му предстоят избори и към този момент не е безусловно несъмнено, че ще се яви на тях през есента на 2024 година По време на визитата на китайския външен министър Уан И във Вашингтон Си Дзинпин одобри в Голямата зала на народа в Пекин губернатора на Калифорния Гавин Нюсъм, който е 42-рия кмет на Сан Франциско. Това не е инцидентно. Гавин Нюсъм се смята за най-вероятният претендент на демократите на президентските избори, в случай че Джо Байдън отпадне по една или друга причина от конкуренцията.

„ Отношенията сред КНР и Съединени американски щати се явяват най-важните двустранни връзки в света. От това по какъв начин Китай и Съединени американски щати построяват своите връзки зависи бъдещето на човечеството “, съобщи Си Дзинпин на 9 октомври в Пекин на среща с двупартийна делегация от Сената на Съединени американски щати, водена от Чък Шумър. „ Аз доста пъти съм казвал, че ние имаме хиляди аргументи да подобрим връзките сред Китай и Съединени американски щати, само че няма нито една причина да ги разрушим “, добави китайският водач на въпросната среща – цитира думите на китайския ръководител българският анализатор.

Много очаквания разпореждат на срещата сред Си Дзинпин и Джо Байдън феновете на панди в Съединени американски щати. През 1972 година в границите на визитата на президента Никсън в Китай домакините му предоставиха двойка панди. Ако не бъде реализирано споразумение, животните ще се завърнат вкъщи през 2024 година, когато изтича срокът на тяхната „ аренда “. Накрая, дори и само възобновяване на директния контакт сред Пентагона и НОАК ще бъде един забележителен триумф за миролюбивите поданици на нашата планета, заключава известният интернационален политически наблюдаващ и коментатор..

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР