На 15 март църквата почита св. мчк Агапий и 6-те

...
На 15 март църквата почита св. мчк Агапий и 6-те
Коментари Харесай

Църквата почита осем мъченици на 15 март. Имен ден празнуват...

На 15 март църквата уважава св. мчк Агапий и 6-те мъченици с него. На този ден се уважава и паметта на свети страдалец Никандър.

Св. страдалец Агапий и другарите му – Публий, Тимолай, Ромил, двама Александровци и двама Дионисиевци – са потърпевши в Кесария Палестинска от началника Урбан, по времето на император Диоклетиан. Всички, с изключение на Агапий, били напълно млади и не били още кръстени – кръщението им станало в личната им кръв.

Един ден седемте юноши гледали по какъв начин мъчат християните: едни в огън, други на бесилка, трети на зверовете, и като виждали с какво самообладание християните понасят всички страдания, разпалили се от ревнивост за Христа, свързали си ръцете обратно и вързани пристигнали пред Урбан и му споделили: " И ние сме християни! "

Ласките, увещанията и заканите на Урбан отишли на вятъра. Към младежите се включил и знатният кесарийски грежданин Агапий, който и до тогава доста бил страдал за Христа, и почнал още повече да възпламенява у тях вярата и любовта към Господа. Всички били посечени с меч през 303 година.

На 15 март се уважава и паметта на свети страдалец Никандър. Той бил доктор в Египет и християнин. По време на гонението при император Диоклетиан нощно време събирал телата на убитите мъченици и ги погребвал. Хванали го, мъчили го, само че не се отказал от вярата си. Тогава го осъдили на гибел - да бъде одран жив и по-късно посечен с меч. Така той популяризирал Бога и Бог го популяризирал като го удостоил с венеца на мъченичеството за Христовата религия.

На 15 март имен ден честват Божко, Божан, Божил, Манол, Емануил, Манчо, Тотьо.

Източник: Жития на светиите/pravoslavieto.com

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР