На 15 февруари 2024 г. от 18:00 часа в зала

...
На 15 февруари 2024 г. от 18:00 часа в зала
Коментари Харесай

Представят книга за Васил Левски в Историческия музей


На 15 февруари 2024 година от 18:00 часа в зала „ Съединение “ на Регионален исторически музей – Пловдив ще бъде показана книгата „ Васил Левски „ Да възкръсне България с цялостна независимост “ на Вера Бонева.

Заглавието на книгата авторката е извела от писмо на Васил Левски до съратника му Данаил Попов от 5 февруари 1871 година, с което разказва идейните възгледи на Апостола по отношение на предстоящите резултати от подготвяната национална гражданска война.

Настоящата книга съдържа съществени контури на облика на Апостола в седем университетски текста. Включва научни обзори, отдадени на малко проучени или просторно интерпретирани тематики от биографията и публичната активност на Васил Левски. Осмислени са обособени историографски и монументални топоси, прикрепени към дълбоките следи, обрисувани от делото на Апостола в културната памет на българската нация. Мотивирани са авторски тези по основни въпроси, свързани с историческата фигура на забележителния възрожденец.

Вера Бонева е професор по История на България, лекар на науките по История на Българското възобновление и Музеология, щатен учител в Университета по библиотекознание и осведомителни технологии. Автор е на 19 книги и над 200 публикации и студии в областите на научните си ползи. Ангажирана е в начинания за запазване на културното завещание на България и Европа и с университетски събития, ориентирани към обогатяване на знанието за националното ни развиване през XIX и XX век.

Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР