На 15 декември т.г. NEPI Rockcastle е подписала договор с

...
На 15 декември т.г. NEPI Rockcastle е подписала договор с
Коментари Харесай

NEPI Rockcastle продаде офисите си в Румъния

На 15 декември т.г. NEPI Rockcastle е подписала контракт с AFI Europe за продажбата на 100 % от офис портфолиото си в Румъния, оповестиха от компанията. Стойността на договорката е към €290 милиона, като ще бъде конкретизирана в допълнение на датата на привършване на трансакцията, която е 15 май 2020 година

Към 30 юни т.г. компанията прави оценка капиталовите си парцели на стойност €308 милиона, като от сумата на договорката са извадени пасивите.

Сделката е за четири здания. Те имат обща застроена повърхност от близо 170 000 квадратни метра. Едната постройка е The Office в Клуж-Напока. Останалите три се намират в Букурещ - Floreasca Business Park, Lakeview и Victoriei Office. За първото полугодие на 2019 година те са донесли на NEPI чисти доходи от €11,8 милиона.

За договорката се заприказва още през юли т.г.

NEPI Rockcastle има и търговски центрове в северната ни съседка. У нас тя е притежател на софийските молове Paradise и Serdika Center.

AFI Europe, дъщерно сдружение на AFI Properties, е компания, която се занимава с създаване, ръководство и инвестиция в здания в Централна и Източна Европа от 1997 година. Тя работи в Румъния от 2005 година

По-рано този месец компанията подписа прелиминарен контракт с Plaza Centers за 75% дял в плана Casa Radio в Букурещ против €60 милиона.

AFI Europe в България

AFI Europe има съществено наличие и в България. Тя построи и сега има и ръководи Бизнес парк Варна с обща застроена повърхност от 44 хиляди кв м. Компанията стои и зад три жилищни комплекса в София - Vitosha Tulip, Lagera Tulip и Malina Tulip, който е в развой на създаване. AFI Europe възнамерява и логистичен парк край Пловдив с обща застроена повърхност от 148 500 кв. м.

NEPI Rockcastle изследва опциите за покупко-продажби за офис постройките си още от 2017 година, като задачата на сдружението е да се насочи повече към главния сегмент - този на комерсиалните центрове.

През 2017 година NEPI закупи Paradise Center за сумата от 493 милиона лв., като това стана най-голямата имотна договорка в България за годината. По-рано през годината сдружението закупи и Serdika Center за към 90 милиона лв. по-малко. Тя построява и новият мол в Пловдив, който ще се намира наоколо до Сточна гара.

Дружеството имаше предпочитание да придобие и The Mall против 180 милиона евро, само че в средата на 2017 година стана ясно, че фондът се е отказал, а молът стана владеене на записаната във Англия Hystead Limited срещи 156 милиона евро.

NEPI построи портфолио от парцели с изключение на в България и в Румъния, Полша, Словакия, Сърбия, Унгария, Чехия и Хърватия и напредва в разширението на своята стратегия за комерсиална агресия и на други целеви пазари. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР