На 15 декември 2022 г., Областен информационен център – Враца

...
На 15 декември 2022 г., Областен информационен център – Враца
Коментари Харесай

Областен информационен център – Враца представи новите Европейските програми, съфинансирани от ЕС за Програмен период 2021-2027 г.

На 15 декември 2022 година, Областен информативен център – Враца в конферентната зала на хотел Лева, гр. Враца показа новите Европейските стратегии, съфинансирани от Европейски Съюз, за Програмен интервал 2021-2027 година

Събитието за представянето на новия програмен интервал е част от общата самодейност на мрежата от 27 ОИЦ и се организира в интервала 14 ноември – 16 декември 2022г.

Срещата стартира с няколко встъпителни думи за ролята и отговорността, която има екипът на ОИЦ-Враца към този момент 11 години в популяризирането на опциите за европейскофинансиране измежду жителите, институциите и бизнеса. Всички присъстващи бяха призовани към интензивност, както по време на общественитеобсъждания по идните процедури, по този начин и по време на кандидатстване и осъществяване на планове,съфинансирани от Европейския съюз.



През програмен интервал 2021-2027 година страната ни ще разполага с над 21 милиарда лв. от Европейските фондове. Националното съфинансиране по стратегиите възлиза на над 4 милиарда лева, посредством осъществяването на 10 стратегии които ще бъдат с към този момент познатите насочености, разяснява госпожа Цветана Иванова, шеф на ОИЦ – Враца. Тя показа политиките, заложени в другите подходи при осъществяването на стратегиите.

3,6 милиарда лева са планувани по Програма „ Развитие на районите “ 2021-2027 година за интегрираноградско и районно развиване. Програмата ще се извършва посредством интегриран териториален метод, насърчаващпартньорството сред разнообразни заинтригувани страни на локално равнище, за ефикасното потребление и развитиена капацитета на дадения район. Планирани са ограничения ориентирани към възобновяване и рационализация на пътна,образователна, здравна, обществена и културна инфраструктура, енергийна успеваемост и устойчива градскамобилност и други Като тук съществена роля ще имат и регионалните осведомителни центрове при извършване на методите за ИТИ.

Програма „ Развитие на човешките запаси “ 2021-2027 година е ориентирана към преодоляванепредизвикателствата в областта на пазара на труда и на пречките пред общественото включване и равнитевъзможности на уязвими групи от обществото. Общият бюджет на програмата е над 3,8 милиарда лв..

По Програма „ Образование “ 2021-2027 година ще се обезпечи качествено и приобщаващо обучение завсички деца, ще се влага в повишение на квалификацията на педагогическите експерти инепедагогическия личен състав и други За постигането на тези цели ще бъдат вложени близо 1,7 милиарда лв..

Чрез Програма „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ 2021-2027 година, която ще разполага с 3 милиарда лв.., щесе осъществят ограничения, ориентирани към постигането на образован и резистентен напредък на българската стопанска система,както и за реализирането на индустриална и цифрова промяна.

Програма „ Научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна “ 2021-2027 година, която ще разполага с бюджет от над 2,1 милиарда лева, ще бъде ориентирана към развиване на научнитеизследвания и инфраструктура, нововъведенията и интелигентната промишленост, ускорение на навлизането нацифровите технологии в стопанската система и обществото и възстановяване на киберсигурността.

По Програма „ Храни и главно материално подкрепяне “ 2021-2027 година ще се даде топъл обяд, пакети с хранителни артикули и хигиенниматериали на най-уязвимите групи, живеещи в беднотия и обществена изолираност.

Общият бюджет на стратегия „ Транспортна съгласуваност “ 2021-2027 година е 1,9 милиарда лв.. С минимален бюджет са Програмите „ Морско дело, риболовство и аквакултури “ 2021-2027 и „ Техническапомощ “ 2021-2027 година

Програма „ Околна среда “ 2021-2027 година с бюджет от 2,5 милиарда лева ще усъвършенства ВиК инфраструктурата икачеството на атмосферния въздух, ръководството на отпадъците и опазването на биоразнообразието, както ипревенция и ръководство на риска от наводнения, свлачища и горски пожари.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР