На 15 декември 2021 г. ще станат известни победителите в

...
На 15 декември 2021 г. ще станат известни победителите в
Коментари Харесай

Весела Апостолова и Веселин Димитров разказват за Effie Awards 2021 |

На 15 декември 2021 година ще станат известни спечелилите в Effie Awards България. А най-ефективните маркетингови връзки през предходната година ще бъдат оповестени на виртуална галацеремония, излъчена онлайн от 19:00 часа нa

Дни преди да станат известни спечелилите в четиринадесетото издание на състезанието беседваме с Весела Апостолова и Веселин Димитров , членове на журито на Effie България 2021.

Весела Апостолова, Изпълнителен шеф в  Publicis Groupe Bulgaria, е жури за първи път на премиите Effie. Tя споделя, че възприятието е вълнуващо, а сътрудниците й са персони с богат житейски и професионален опит, позиция и имидж на пазара. Дискусиите и споделените разнообразни отзиви бяха обогатяващи, а компанията, въпреки и в отдалечен режим, доста приятна, споделя още тя.

От друга страна, Веселин Димитров, публицистичен шеф на Forbes България, не за първи път е част от журито на Effie Awards. Tой описа, че тази година е имало изненадващо доста мощни поръчки:

" Добро усещане направиха няколко марката, които с години градят имиджа си и са доста поредни. Имахме и нова категория – за позитивна смяна. Нейното включване в Effie не идва без причина. Вижда се какъв брой значими стават устойчивите цели в бизнеса и по какъв начин те навлизат в маркетинговите тактики, просто тъй като такива са упованията на потребителите ".

Относно трендовете, които са се откроили с подадените поръчки, той означи, че така наречен нови медии като Tik-Tok, Instagram се интегрират от ден на ден в информационните акции, както и че " фирмите стават все по-пълноправни жители на обществото ни ".

Според Весела Апостолова, това което прави усещане е, че " пазарът ни, въпреки и дребен, напипва доста сполучливо световните трендове и човешки прозрения и ги локализира, тъй че да доведат до действителна смяна за марките и хората. Имаме доста необятно поле за развиване в новите категории: „ Положителна смяна “, „ Малък бюджет “ и „ Маркетинг при настоящи събития “ и се надявам, че идната година ще имаме повече поръчки в тях – умни, смели и осъществени с обсег ", означи още тя.

Сред компликациите, пред които е изложена информационната промишленост, Апостолова изброи политическа, икономическа и трудова неустановеност. Според нея, герои са всички, които се пробват да намерят позитивното и да го впрегнат в работа. 

Към компликациите в сектора, Веселин Димитров добави и потребителските настройки към марките. 

" В кандидатурите за Effie тази година Поколението Z беше по-споменато от всяка друга група. То към този момент е дейна част от обществото и връзките непроменяемо ще би трябвало да търсят нови способи да доближат до него през канали, които непрекъснато се променят и са доста разляти. Ясно е, че предвид на пандемията марките са провокирани да споделят към несигурни общества, тъй че това ще се отразява на посланията, което може да попречи на творчеството. Добрата вест е, че най-малко не виждам индикации за застоялост в бюджетите ", означи още той.

Относно успеваемостта на акциите Димитров счита, че няма универсална формула. Според него е важно компаниите да слушат потребителите си, вътрешно да се приказва добре сред другите отдели и да не се подценява оригиналността на решенията – и във връзка с бизнес, и във връзка с връзките.

Според Апостолова ефикасните кампании  постоянно се базират на солидни данни, прозрения, които произтичат от тях, реализация, която е в целокупност, а не на парче и приключват с проява на качествена и количествена разлика. 

По отношение на тежестта на премиите Effie тя означи, че с цел да блесне един бранд, човек би трябвало да има вяра, че е постигнал безспорен синхрон сред предизвикателна цел, концепция и реализация, увенчани с впечатляващи резултати. Тогава марката заслужава да е в светлината на прожекторите и да служи за образец, да е пътеводна светлина за ефикасна връзка. 

Effie е специфична премия и то по доста аргументи. Навън блясъкът й има отражение към цената на един бранд, към усещанията към него, а и във връзка с бизнеса. Не е загадка, че място в световния Effie показател може да способства до повишаване цената на акциите на обществените компании. За мен е значим и вътрешния резултат. Ако една компания блесне на Effie, това демонстрира какъв брой професионални са процесите в нея. Как всяка акция стартира с идентифициране на ясни провокации и какъв брой целеустремено се адресират те. Този бизнес метод към маркетинговите връзки е основен за всяка компания, добави Веселин Димитров. 

За EFFIE AWARDS

Effie е интернационално одобрен стандарт за сполучливо комуникиран бранд. Повече от 50 години премиите се радват на самопризнание по едно и също време измежду рекламодатели и рекламни организации. Като световен знак на сполучлива маркетингова връзка, Effie концентрира вниманието върху най-ефективните хрумвания и предизвиква диалог сред клиент и организация по отношение на методите за основаване на работеща реклама.

Effie Awards България се провеждат от Българската асоциация на информационните организации (БАКА). Конкурсът покрива всички информационни канали на българския пазар, с цел да отличи тези акции и маркетинговите практики, които са потвърдили оптималната успеваемост по измерими критерии.

Инициативите на Effie включват Effie Index, ранглиста на най-ефективните компании и търговски марки по целия свят, и Базата данни с спечелили на Effie.



Весела Апостолова, Изпълнителен шеф, Publicis Groupe Bulgaria

Весела Апостолова има богат управнически опит в медийната промишленост в България и значителен принос за развиването на стратегическите процеси в медийната среда. Тя е част от Publicis Groupe България към този момент 17 години, като взе участие в разрастването на медийния бизнес на Групата до 2019, по-късно е отпред на креативния бизнес, а от юни тази година е изпълнителен шеф на Publicis Groupe България, в чието портфолио влизат организациите Saatchi & Saatchi, Leo Burnett, Red Lion, MSL, Publicis Dialog, Brandworks, Digitas, Zenith и Starcom. Publicis Groupe България e център за върхови достижения в разузнаването на обществените мрежи, като проучва трендове на над 25 езика, още преди те да са станали известни на потребителите.

Весела има магистърска степен по Европейски проучвания в СУ „ Св. Климент Охридски “, с профил “Медии и право “.



Веселин Димитров, Редакционен шеф, Forbes България

Веселин Димитров (38) има близо 20-годишен опит региона на медиите и връзките.
Той има бакалавърска степен по икономическа публицистика от Висшето учебно заведение в Бремен, Германия, и магистърска степен по ръководство на медии от Института по информационни науки в Хановер, Германия. Oт началото на 2020 година е публицистичен шеф на българското издание на Forbes, най-голямата световна бизнес медия. Във Forbes е виновен за цялостната еднаквост на марката във връзка с наличие (принт&онлайн), събития и бизнес развиване.

Медийният опит му опит включва още работа за „ Дарик Радио “, вестник „ Капитал “ в България, както и BBC, NPR, DER SPIEGEL и други в интернационален проект.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР