На 15 декември 2011 г. той си отиде внезапно от

...
На 15 декември 2011 г. той си отиде внезапно от
Коментари Харесай

12 г. без една от емблемите на Бургас – барда, певеца, композитора, музиканта Пламен Ставрев

На 15 декември 2011 година той си отиде ненадейно от този свят, едвам на 58 години, до момента в който обмисляше  последните линии от своя четвърти албум

На този ден преди 12 години ни напусна една от емблемите на Бургас – бардът, артистът, композиторът, музикантът Пламен Ставрев.  На 15 декември 2011 година той си отиде ненадейно от този свят. Едва на 58 години, до момента в който обмисляше  последните линии от своя четвърти албум. Пламен Ставрев бе заровен в черен ковчег със златисти детайли. Сред хилядите венци и букети, които поставиха присъстващите, имаше и струни от китара, текстове на песни, ноти.

Пламен Ставрев е роден в Бургас, приключил е британска лингвистика в СУ  " Св. Климент Охридски ". Работил е и като преводач, само че става прочут като китарист, реализатор и създател на песни. Познат е като един от известните български бардове. В продължение на няколко години взе участие и в организацията на " Блус фест " в града.

Пламен Ставрев си отиде от този свят прекомерно рано, само че остави след себе си музикално завещание за бъдещите генерации, продължава да е с нас посредством своите песни, които няма да престанат да звучат и да ни приказват вместо него постоянно. Той бе най-великият експерт измежду музикантите на поетичния Бургас.

Прекалено непретенциозен и надълбоко умен човек, който не се вписваше в условията за лъскавост и атрактивност, споделя за него Тони Димитрова, с която са другари и сътрудници на сцената. Песента им „ Чаша кафе “ е от безконечните шлагери на българската музика.
 Ако знаех тогава, по време на първата ми предизборна акция, че единствено два месеца по-късно ще си отидеш, щях да чувам китарата и гласа ти като че ли в залата няма никой различен и нищо друго няма значение! 12 години без Пламен. Минаха като намигване. Ще ми липсваш постоянно, приятелю...
Дано там някъде " денят трепти и звъни тишина " за теб!
Почивай в мир и безконечна памет..., написа кметът на Малко Търново Илиян Янчев в памет на Пламен Ставрев


" Скъпи Пламене, приятелю, към този момент дванадесета Коледа без тебе! Останаха песните като тази. Опитах се да я пея сама, само че не е същото и стопирах. Нека я има единствено на запис! Твоят популярен глас няма да се повтори! Беше забавен човек, беше енциклопедия, беше навъсен и не всеки път вежлив. Брадясалото ти лице ти придаваше спомагателна суровост, а в действителност ти имаше кожен проблем и по този начин си ходеше. Май се пробваха от малките екрани да те накарат да се обръснеш, само че не им се получи! Няколко пъти се уговаряхме с теб да се съберем и ти да направиш някаква феноменална риба по твоя рецепта. Не намерихме време, Пламене! В Русе, на концерт, помниш ли по какъв начин ти звъня телефона в джоба, беше го не запомнил там. Най-спокойно го извади по време на песента, изключи го и продължи да пееш. Как ни разсмиваше, като споделяше след ястие: " Дааа, тази пържолка ми пристигна малко тънка! " Колко ти отиваше дългата коса, която си беше пуснал в последните месеци! Често те приказваме, Пламене, тъй като ни липсваш! Защото хора като тебе просто се обичат вечно ", написа през сълзи обичаната Тони Димитрова, с която Пламен Ставрев изпя най-големите си шлагери, безконечните. 



Музикантът има издадени три албума: " Негър в Алабама ", " Спомен за обич " и " Сиамски близнак ", а през 2001 година получава първа премия и премията на публиката на състезанието " Бургас и морето " за песента " Лятото " на Гриша Трифонов и Иван Вълев.

Незабравими ще останат песните му " Лятото ", " Утре ", " Гурбет блус ", " Щом над нас се спусне синкавата вечер ", " Свободата " и доста други.

Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР