На 15 декември 1925 година Гърция се съгласява да заплати

...
На 15 декември 1925 година Гърция се съгласява да заплати
Коментари Харесай

Гърция ни брои 30 млн. за Петричкия инцидент

На 15 декември 1925 година Гърция се съгласява да заплати на България наложеното от Обществото на народите обезщетение за Петричкия случай, което е в размер на 30 милиона лв..

Петричкият случай е граничен спор сред двете страни, почнал на 19 октомври 1925 година, когато край Беласица гръцки боец навлиза в българска територия и след предизвестие е убит от български граничари. Гръцки патрул се пробва да прибере тялото и избухва престрелка.

Готвещият се за избори деспот в Гърция военачалник Теодорос Пангалос употребява случая и без да афишира война, заповядва на VІ гръцка дивизия да нахлуе в България. Девет батальона навлизат на 10-12 км в страната ни и завладяват 10 села край границата.

Гърците нападат и град Петрич, само че са отблъснати на няколко километра пред него от малобройната погранична стража и доброволците от Вътрешна македонска революционна организация. Военният министър Иван Вълков изпраща подкрепления към зоната на спора. След героична опозиция на доброволците и пограничната стража на 29 октомври гръцките войски са принудени да се изтеглят зад границата.

Правителството в София реагира тактично и разчита не на военно, а на политическо решение. Обществото на народите назначава интернационална анкетна комисия, която на място проверява аргументите за спора. След три седмици изследване на ситуацията и обиколка из местата на случая анкетната комисия приготвя отчет от 15 страници, който показва пред Съвета на народите. В него гръцкото навлизане е несъмнено като голословно. Гръцкото държавно управление е отговорно за загубите и страданията на българското население и то дължи нужното обезщетение.

Дипломатическият неуспех на Гърция в Петричкия случай се отразява тежко на репутацията на военачалник Пангалос и той губи изборите.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР