На 15 август 2022 г. стартира националната лятна АНТИСПИН кампания

...
На 15 август 2022 г. стартира националната лятна АНТИСПИН кампания
Коментари Харесай

Стартира четвъртият етап от Националната АНТИСПИН кампания

На 15 август 2022 година започва националната лятна АНТИСПИН акция –   четвъртият финален стадий от Националната АНТИСПИН акция, която ще продължи до 31 август 2022 година

Заключителният стадий от Националната АНТИСПИН акция цели да увеличи информираността на младежите и хората в риск по отношение на методите на предаване и предотвратяване от ХИВ и други полово излъчени инфекции. В рамките на самодейността ще бъдат предоставени спомагателни благоприятни условия за проучване.

Кампанията се организира по отношение на осъществяването на „ Националната стратегия за предварителна защита и надзор на ХИВ и полово излъчени инфекции 2021-2025 година “ и ще обхване цялата страна, като с разнообразни начинания ще се включат 28-те районни здравни инспекции, доброволците на Българския юношески Червен кръст, неправителствени организации, общини и други

128 216 са лицата, които са се изследвали за ХИВ през първите шест месеца на 2022 година От началото на годината до 05 август са открити нови 214 ХИВ–серопозитивни, от които 63% са български жители и 37% чужденци. Запазва се наклонността броят на новорегистрираните мъже да е по-голям от инфектираните дами, надлежно 128 мъже и 86 дами.

97% от новорегистрираните с ХИВ зараза са се инфектирали по полов път (от тях – 33% са мъже, съобщили за хомосексуален контакт, 26% мъже и 41% дами при хетеросексуален контакт). Делът на инфектираните при инжекционна приложимост на опиати е 4.2%.

Най-засегната е възрастовата група 30-39 година – 38%, следвана от възрастовата група 40-49 година – 29% и възрастовата група 20-29 година – 17%.

Към 31 юни 2022 година общо 2 099 лица с ХИВ се наблюдават в структурите за лекуване на пациенти с ХИВ/СПИН, а 2 063 (98.3%) от тях получават модерна антиретровирусна терапия. Осигурени са всички нужни проби и консумативи за мониторинг.

В страната действат 12 Кабинета за гратис и анонимно консултиране и проучване за ХИВ (КАБКИС) към районните здравни инспекции. В тези кабинети се правят предтестови и следтестови съвещания и проучвания от готови медицински експерти.

Министерството на здравеопазването обезпечава гратис модерно проучване и лекуване с антиретровирусни медикаменти на всички нуждаещи се лица с ХИВ/СПИН, без значение от техния здравноосигурителен статус. Лечението на пациенти с ХИВ/СПИН се прави в профилирани звена към инфекциозните болници/клиники в градовете София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР