На 15 август 1944 г., десет седмици след десанта от

...
На 15 август 1944 г., десет седмици след десанта от
Коментари Харесай

Франция празнува 75 години от своя десант, в който основна роля изиграва Африка

На 15 август 1944 година, 10 седмици след десанта от 6 юни на съдружниците в Нормандия (в Северозападна Франция), стартира втора атака - на средиземноморския бряг на Франция и този път в нея вземат участие преобладаващо френски сили. Сред тях е мощната " африканска войска ": сенегалски и алжирски пехотинци, марокански бойци, френски бойци от Северна Африка изиграват основна роля за успеха, написа организация Франс прес.

" Нанси е с крива шия " - с това известие, публикувано по радиото от Лондон френската опозиция е известена за втория десант във Франция след този в Нормандия на 6 юни.

След като заблуждават съперника, поемайки в началото курс към италианския град Генуа, над 2000 кораба с 450 000 души на борда се насочват към вражеските укрепления в Прованс на южното френско крайбрежие. Макар в десанта в Нормандия да вземат участие малко французи, във втория десант те са 250 000, множеството от африканската войска.

Нещата се развиват много бързо: на 17 август Хитлер подрежда евакуиране на немските войски от Южна Франция като се изключи Тулон и Марсилия, а на 27 и 28 август тези стратегически пристанища са освободени. Дебаркиралите в Прованс бойци се сплотяват на 12 септември със силите, идващи от крайбрежията на Нормандия.

" За по-малко от 15 дни цялостен Прованс е освободен ", споделя пред Франс прес Флоримон Календини, шеф на Мемориала на освободителния десант в Прованс в Тулон.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР