На 15 април Църквата почита свети апостоли Аристарх, Пуд и

...
На 15 април Църквата почита свети апостоли Аристарх, Пуд и
Коментари Харесай

Днес църквата почита трима светци

На 15 април Църквата уважава свети апостоли Аристарх, Пуд и Трофим. Свети Аристарх бил сателит на свети деятел Павел в проповедническите му пътешествия и с него понасял всички тежести на апостолския живот.

Апостол Пуд бил римски държавен консултант и благоверен мъж, който приемал в дома си първовърховните апостоли Петър и Павел и всички християни. Домът му бил като черква, в която вярващите се събирали за свещенодействие.

Св. Трофим придружавал св. ап. Павел по време на третото му странствуване в Елада. Светите апостоли дружно с ап. Павел били обезглавени по времето на император Нерон. Свети Аристарх бил гражданин на Солун.

По време на второто си проповедническо странствуване свети деятел Павел проповядвал в юдейската синагога в Солун и приобщил към лоното на християнската религия голям брой елини и юдеи - измежду тях бил и свети Аристарх.

Той станал сателит на деятел Павел и го придружил през третото му проповедническо странствуване. Двамата били затворени в Рим и това излиза наяве от Посланието на свети деятел Павел до Колосяни и от Посланието до Филимон.

По-късно деятел Аристарх бил свещеник на сирийския град Апамея и по времето на император Нерон бил обезглавен дружно с апостолите Павел, Пуд и Трофим.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР