На 15 април (понеделник) ще бъде издадена заповед за спирането

...
На 15 април (понеделник) ще бъде издадена заповед за спирането
Коментари Харесай

Спират строежа на Златен век и с аргумент, че строителното разрешително е изтекло

На 15 април (понеделник) ще бъде издадена заповед за прекъсването на строителството на небостъргача " Златен век ". Това стана ясно след среща при премиера Борисов, отдадена на противоречивия небостъргач.
Пред Actualno.com някогашният зам.-кмет на " Младост " Никола Вапцаров описа, че в готвената заповед за прекъсване след довеждане докрай на административната процедура т.е. 15 април ще бъде включен мотив за прекъсване на градежа " изтекло позволение ". До момента ДНСК се аргументираше за прекъсване на градежа единствено с нарушавания по плана, най-сериозното от които е градивна смяна. По-конкретно - не са изпълнени по план отвори в стоманобетонна плоча за прилагане на подземни равнища. Отделно ДНСК установи, че ахр. Весела Мирянова, един от притежателите на " Артекс Инжеринг ", е сключвала контракти и като възложител, и като строител т.е. хем строи, хем се надзирава.
" За нас срещата беше извънредно продуктивна. Благодарим на премиера Борисов, че ни събра всички на една маса, с цел да можем да си изложим причините ", сподели Никола Вапцаров. От инициативния комитет ще изчакат една седмица и по-късно ще преценяват дали да възобновят протестните си дейности.
Няма корекция " Артекс ". Законът, за който компания " Артекс " твърди, че се ползва и за техния градеж, не се ползва. Той няма ретроактивно деяние, безапелационен е Вапцаров.
Констативният акт на ДНСК е връчен на компания " Артекс " на 6 април, Дружеството разполага 7-дневен период, в който да възрази против него. Следващият понеделник, 15 април би трябвало да бъде издадена окончателната заповед за прекъсване на строителството. " Тя ще бъде с претекстове първо – нарушавания по време на строителството и второ – липса на презаверено позволение за градеж ", сподели министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова, представена от Агенция " Фокус ".
" Ще спазим законовата процедура – след приключване на 7-дневния период на ДНСК ще издадем заповед за прекъсване на строителството. След това съдът ще каже. Ние считаме, че законът няма ретроактивно деяние – това е мнението на всички нас и на премиера. И съгласно нас тази заповед ще бъде постоянна във времето ", изясни министърът.
" Следваме законовата процедура за прекъсване на градежа на " Златен век ", не го вършим под публичен напън. След ноември 2018 година текат диспути по отношение на това налично ли е или не разрешителното за градеж. Има разнопосочни отзиви. Но персонално аз в преписка с господин Никола Вапцаров от предприемчив комитет " Лозенец " съм написала, че законът няма ретроактивно деяние ", изясни Аврамова и уточни, че с времето експерти и специалисти са се разделили по този проблем.
Кметът на София Йорданка Фандъкова увери, че по проблема има ясно изразена политическа воля и тя е да се съблюдава законът. " Той да важи за всички, без значение кой кой е. Това за мен е посланието от през днешния ден. Оттам нататък всички институциите да си свършим работата ", сподели още Фандъкова.
Позицията на " Артекс "
Междувременно от " Артекс " разпространиха отворено писмо до премиера Борисов за осъществяване на среща във връзка със строителството на постройка „ Златен век “ в София.
" Г-н Премиер, един спор има две страни, само че постоянно една истина. Как без нашето присъединяване ще отсъдите кой е прав? Така както каните господин Мариан Башур, апелирам Ви поканете и мен ", написа в него шефът на компанията арх. Пламен Мирянов.
" Хора от ИК " Лозенец " като господин Мариан Башур, господин Никола Вапцаров, господин Войслав Тодоров, чрез една фейсбук страница, няколко митинга и доста похабено време и запаси на администрации и медии, повтарят в купом погрешни изказвания, които уронват престижа и престижа на една одобрена българска строителна компания с 25 годишни обичаи. ИК " Лозенец " непрестанно подлага на подозрение законността на нашия план и работата на ДНСК. С всички тези провокативни дейности се внушават изказвания неотговарящи на истината. Те заблуждават жителите на София, а в това време, с изключение на престижа на АРТЕКС, са опорочени и институциите, които ползват Закона за устройство на територията и всички закони, и нормативни документи в Република България ", пишат от " Артекс ".
От компанията акцентират като доказателство за законността на градежа редица документи, някои от които ползват непосредствено към писмото.
" Доказателство за законността на градежа са всички законно издадени бумаги и мнението на ДНСК в лицето на арх. Иван Несторов, както и заповедите подписани от Главния проектант Здравко Здравков и множеството инспекции на органите на ДНСК ", показва Мирянов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР