На 15 април 2021 г. се проведе 45-тото редовно заседание

...
На 15 април 2021 г. се проведе 45-тото редовно заседание
Коментари Харесай

Проведе се 45-тото заседание на Националния съвет за закрила на детето

На 15 април 2021 година се организира 45-тото постоянно съвещание на Националния съвет за протекция на детето. Събитието е под председателството на ръководителя на Държавната организация за протекция на детето /ДАЗД/, доктор Елеонора Лилова.

„ През последната година ни се постанова да работим и живеем в условия на пандемична конюнктура и всички ние в другите си професионални и житейски функции извървяваме по друг път измененията, в това число и в социално-икономически и политически проект, който постанова да сме още по-отговорни за живота и за здравето на българските деца. “, с тези думи доктор Елеонора Лилова откри срещата.

Дневният ред на съвещанието мина с отбелязването на 20 години от основаването на ДАЗД и признателност към членовете на НСЗД за партньорството и достиженията в работата по стратегии и планове за децата у нас. С благодарност за активността на членовете на Съвета, допринасяща за по-добрия живот на всяко дете и във връзка 20 години от основаването на ДАЗД, доктор Лилова удостои с характерен знак 24 от членовете на НСЗД, които са показали своите положителни практики на съвещанията на Съвета в последните две години.

Участниците в съвещанието се срещнаха с признатата Стратегия на Европейския съюз за правата на детето, както и със основаването на Европейската гаранция за детето. Новата Европейска тактика дава цялостна рамка за правата на децата, като задачата ѝ е да сплоти всички съществуващи и бъдещи дейности и политики на Европейския съюз в тази област.

Чрез Европейската гаранция за детето се предлага на държавите-членки да обезпечат безвъзмезден и ефикасен достъп за децата в потребност до обучение и грижи в ранна детска възраст; просветителни и учебни дейности; най-малко едно здравословно хранене всеки образователен ден и достъп до опазване на здравето. България е една от 7 държави-членки на Европейски Съюз, които ще получат финансиране от Европейската комисия за използването на Гаранцията за детето с поддръжката на УНИЦЕФ. У нас планът е ориентиран към децата с увреждания и усложнения в развиването, както и към тези от фамилии в уязвимо състояние.

Основният акцент в събитието бе представянето на „ Бяла книга за детето “ на ДАЗД, която е значим документ за достиженията и провокации пред политиките за децата у нас през последните 10 години.

„ В създаването на Бялата книга са взети поради оценките и настройките към политиките за деца на родители и жители. В изданието са показани и част от съществени документи и данни, свързани с правата на детето, по чието използване България е поела ангажимент. Изразявам вяра, че тя ще провокира интерес и ще бъде мотив за размисъл, полемики и предприемане на общи дейности по въпросите, които в най-голяма степен засягат живота на децата. “, показа ръководителят на ДАЗД доктор Елеонора Лилова, по чиято самодейност е основана „ Бяла книга за детето “.

На съвещанието единомислещо бе взето решение, с което членовете на Националния съвет за протекция на детето, откакто се срещнат със наличието на „ Бялата книга за детето “, Европейската тактика за правата на детето и Европейската гаранция за детето и ще дадат съответни оферти за деяние за възстановяване на живота на децата у нас. /БГНЕС
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР