На 15 април 1912 г. потъва легендарният британски лайнер Титаник.

...
На 15 април 1912 г. потъва легендарният британски лайнер Титаник.
Коментари Харесай

На тази дата в историята потъва Титаник: 38 българи загиват на него

На 15 април 1912 година потъва именитият английски лайнер " Титаник ". Построен в корабостроителницата Harland and Wolff в Белфаст, " Титаник " е най-големият пътнически параход в света по това време. Сблъсъкът му с айсберг обаче се оказва съдбовен и хиляди губят живота си в ледените води. Сред тях са и 38 българи, съобщи настоящо.ком.

" Осем българи от Гумощник потеглят с „ Титаник “ за Америка, примамени от афиши за новия парадайс на планетата и поради огромната сиромашия ", споделя Ангелина Георгиева, секретар-библиотекарят на Народно читалище „ Отец Паисий-1927г. " и екскурзово, пред " Фокус " във връзка годишнината. По думите ѝ общо починалите наши сънародници са 38. „ Преди тръгването на „ Титаник “ в селото са минавали с примамливи афиши, на които е пишело „ Открийте новия парадайс на планетата “. Подмамени от това заричане и поради огромното тегло и сиромашия, българите от Гумощник са тръгнали, като за задачата са си продали земите и са взели заеми “, сподели Георгиева. Тя означи, че в нощта на 14 против 15 април 1912 година корабът „ Титаник “ потъва. След това в Гумощник е осъществено алегорично заравяне на техни движимости и облекла, защото телата им са били в океана.

" Голям е ползата към паметника-кенотаф на починалите при потъването на „ Титаник “ в Гумощник ", добавя Георгиева. Той се намира в църквата „ Св. Николай Летни “ в Гумощник. „ Идеята най-вероятно идва от техните близки. Най-вероятно паметникът е основан няколко години след потъването на „ Титаник “. На напред във времето са изписани имената на осмината удавени, а от дясно на паметника написа: „ В памет на удавените в Атлантическия океан, в парахода „ Титаник “, 2 април 1912 година “. Датата на паметника е по остарял жанр, другояче по нов това се е случило на 14 против 15 април “, изясни Георгиева.
 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР