На 15 април 1912 г. потъва легендарният британски лайнер Титаник.

...
На 15 април 1912 г. потъва легендарният британски лайнер Титаник.
Коментари Харесай

38 българи губят живота си на Титаник

На 15 април 1912 година потъва именитият английски лайнер " Титаник ".
Построен в корабостроителницата Harland and Wolff в Белфаст, " Титаник " е най-големият пътнически параход в света по това време. Сблъсъкът му с айсберг обаче се оказва съдбовен и хиляди губят живота си в ледените води. Сред тях са и 38 българи.
" Осем българи от Гумощник потеглят с „ Титаник “ за Америка, примамени от афиши за новия парадайс на планетата и поради огромната сиромашия ", споделя Ангелина Георгиева, секретар-библиотекарят на Народно читалище „ Отец Паисий-1927г. " и екскурзово, пред " Фокус " във връзка годишнината.
По думите ѝ общо починалите наши сънародници са 38. „ Преди тръгването на „ Титаник “ в селото са минавали с примамливи афиши, на които е пишело „ Открийте новия парадайс на планетата “. Подмамени от това заричане и поради огромното тегло и сиромашия, българите от Гумощник са тръгнали, като за задачата са си продали земите и са взели заеми “, сподели Георгиева.
Тя означи, че в нощта на 14 против 15 април 1912 година корабът „ Титаник “ потъва. След това в Гумощник е осъществено алегорично заравяне на техни движимости и облекла, защото телата им са били в океана.
" Голям е ползата към паметника-кенотаф на починалите при потъването на „ Титаник “ в Гумощник ", добавя Георгиева. Той се намира в църквата „ Св. Николай Летни “ в Гумощник.
„ Идеята най-вероятно идва от техните близки. Най-вероятно паметникът е основан няколко години след потъването на „ Титаник “. На напред във времето са изписани имената на осмината удавени, а от дясно на паметника написа: „ В памет на удавените в Атлантическия океан, в парахода „ Титаник “, 2 април 1912 година “. Датата на паметника е по остарял жанр, другояче по нов това се е случило на 14 против 15 април “, изясни Георгиева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР