На 15-16 декември има Европейски съвет и се надяваме да

...
На 15-16 декември има Европейски съвет и се надяваме да
Коментари Харесай

Гълъб Донев: Очакваме към юли 2023-а да получим зелена светлина за Шенген от Нидерландия

На 15-16 декември има Европейски съвет и се надяваме да получим позитивна светлина за Шенген, без значение дали това ще е в този момент, или поетапно следващата година, само че индикациите на база Нидерландия това евентуално ще стане към юли ”.

Това съобщи служебният министър председател Гълъб Донев в отговор на въпрос от парламентарната естрада, насочен от депутата от “Демократична България ” Ивайло Мирчев. 

Мирчев попита правилно ли е, че при осъществената инспекция от Еврокомисията у нас през октомври Нидерландия не е изпратила собствен представител и че инспекцията е била единствено техническа, а не се е отнасяла до господство на правото и битката с корупцията. И в действителност ли, както написа проверяващият уебсайт “Бърд ”, е имало вид България да бъде призната под изискване, няколко месеца след Румъния?

Премиерът Донев отговори, че до последния миг Нидерландия е упорствала да бъдат подхванати дейности за разнообразни стъпки на делене на България от Румъния, а с поддръжката на Австрия са позволили Хърватска в Шенген. Премиерът отхвърля позицията на Нидерландия да желае отчет за напредъка ни по Механизма за съдействие и инспекция, който отбелязва положението на правораздаването и вътрешните работи, тъй като този механизъм е завършил още през 2019 година и по него Еврокомисията няма никакви искания към София. А и в случай че ще се ползва още веднъж, то би трябвало да е към всички страни членки, безапелационен е служебният министър-председател.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР