На 15.08.2018 г. /сряда/, от 12.00 ч., пред Паметника на

...
На 15.08.2018 г. /сряда/, от 12.00 ч., пред Паметника на
Коментари Харесай

ВМА ще отбележи Деня на спасението

На 15.08.2018 година /сряда/, от 12.00 ч., пред Паметника на медицинските чинове, починали във войните (в градинката пред ВМА) с 1-минутно безмълвие ще бъде почетена паметта на всички лекари, медицински сестри, служители на реда, доброволци и жители, починали при спасяването на човешки живот. Това осведомиха от пресцентъра на лечебното заведение.

На събитието са поканени да участват представители на Президентството на Република България, Народното събрание, Министерски съвет, Министерство на защитата, Министерство на здравеопазването, Министерство на вътрешните работи, Български лекарски съюз, НЗОК, Български червен кръст, КНСБ, КТ „ Подкрепа”, представители на лечебните заведения в столицата.

„ Денят на спасението” е основан през 2005 година по самодейност на доктор Тотко Найденов, основен редактор на в. „ Български лекар”, с поддръжката на Военномедицинска академия и със съдействието на Министерство на здравеопазването, Български лекарски съюз, Български червен кръст и синдикатите.

От 20 декември 2012 година честването на 15 август като „ Ден на спасението” бе официализирано с решение на Министерски съвет. Така България стана единствената страна в Европейски Съюз, а евентуално и в света, която държавнически отбелязва паметта на своите сънародници, починали при избавяне на хора в спокойно време.

Известни са имената на над 130 лекари и 20 медицински сестри, починали по време на работа, най-вече след осъществяване на тежки среднощни интервенции, произшествия с коли за спешна помощ, както и след заразяване заболяванията на свои пациенти. В описите са и служители на реда, минни спасители и елементарни жители, изгубили живота си, спасявайки други хора.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР