На 14 юни от 19:00 ч. в Радио Варна ще

...
На 14 юни от 19:00 ч. в Радио Варна ще
Коментари Харесай

„Шопен, живот в изгнание – рецитал на Силвен Моризе във Варна

На 14 юни от 19:00 ч. в Радио Варна ще се организира събитието „ Шопен, живот в заточение " – рецитал на фамозния пианист Силвен Моризе, който ще извърши на роял емблематични творби от парижкия интервал на Фредерик Шопен, които основава след насилственото си изселване от Полша.

Рециталът стартира с Балада оп. 23 в сол минор, първата от неговите балади – форма, която Шопен усъвършенства, с цел да трансформира музикалния роман. Композирано след идването му в Париж, това необикновено произведение съчетава трагичен лиризъм и механически нововъведения, отразявайки тъгата и вярата на създател в заточение.

Чрез завладяващи валсове и интроспективни ноктюрни Шопен улавя същността на сантименталния дух на епохата, като в същото време влива в композициите си меланхолични нотки, характерни за опита му като заточеник. Събитието „ Шопен, живот в заточение " включва и мазурки, които популяризират неговото полско завещание, както и полонези, които резонират с духа на опозиция и национална горделивост.

Силвен Моризе приключва Парижката висша музикална консерватория, а от 2009 година работи главно като оркестрант за кино и симфонична музика. Автор е на саундтрака на редица филми.

Той идва във Варна по отношение на Международния сценичен фестивал „ Варненско лято " и концерт-спектакъла „ Чаплин Пианисимо " с присъединяване на Юджийн Чаплин, в който Силвен Моризе свири на пиано. Събитието ще се организира на 15 юни от 19:00 ч. във ФКЦ, а като комплимент към варненската аудитория Моризе ще изнесе рецитала „ Шопен, живот в заточение " ден по-рано в Радио Варна. Билети се продават на касите на ФКЦ, както и онлайн:.

Събитието се провежда от Международен музикален фестивал „ Варненско лято " и Международен сценичен фестивал „ Варненско лято " взаимно с Алианс Франсез – Варна.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР