На 14 юни 2018 г. в Официален вестник на Европейския

...
На 14 юни 2018 г. в Официален вестник на Европейския
Коментари Харесай

ЕК стимулира с 5,5 млрд. евро кръговата икономика и рециклирането


На 14 юни 2018 година в Официален вестник на Европейския съюз бе оповестен законодателния пакет за отпадъците на Европейски Съюз, същият беше публично утвърден на 18 април от Европейския парламент. Това преразглежда Рамковата инструкция за отпадъците, Директивата по отношение на отпадъците от електрическо и електронно съоръжение (ОЕЕО) и други наставления.

С приемането на този нов упорит пакет от ограничения за кръговата стопанска система Европейската комисия има за цел да подкрепи прехода на европейските предприятия и консуматори към по-силна и по-ефективна кръгова стопанска система, в която ресурсите се употребяват по-устойчиво.
Предложените дейности ще допринесат за „ затваряне на кръга “ в границите на виталния цикъл на продуктите посредством увеличение на преработването и повторната приложимост и ще бъдат от изгода както за околната среда, по този начин и за стопанската система. Благодарение на проектите, всички първични материали, артикули и боклуци ще бъдат употребявани оптимално, което ще докара до увеличение на икономиите на сила и понижаване на излъчванията на парникови газове.

Кръговата стопанска система е освен политика за ръководство на отпадъците, само че е метод да се възстановят суровините, а не да се преодолеят към този момент оскъдните запаси на нашата планета, също посредством надълбоко внедряване на нашата индустриална система, напомнят от Българската асоциация по преработване.

Преходът ще бъде подсилен финансово посредством европейските структурни и капиталови фондове (ЕСИФ), като 5,5 милиарда евро ще бъдат заделени за ръководството на отпадъците. Освен това ще бъде предоставена поддръжка в размер на 650 милиона евро по „ Хоризонт 2020 “ (програмата на Европейски Съюз за финансиране на научни проучвания и иновации), както и посредством вложения в кръговата стопанска система на национално ниво.

Този пакет съдържа също значими ограничения за ръководство на отпадъците, само че в това време се развива по-нататък, като се дефинират правила, отчитащи целия витален цикъл на продукта, и се цели да се промени държанието на бизнеса и потребителите.

Основните характерности на пакета са:
• Цел за преработване на битови боклуци: 55% до 2025 година, 65% до 2035 година
• Не повече от 10% депониране до 2035 година
• Отделно събиране на текстилни и рискови боклуци

Европейски Съюз смята, че кръговата стопанска система допуска понижаване на отпадъците до най-малко, както и повторното им потребление, реорганизация и преработване на съществуващи материали и артикули.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР