На 14 юли 2018 г. предстои Петото издание на Националния

...
На 14 юли 2018 г. предстои Петото издание на Националния
Коментари Харесай

Петото издание на Националния Фестивал на Лавандулата

На 14 юли 2018 година следва Петото издание на Националния Фестивал на Лавандулата.

В своите досегашни общо осем издания в две национално значими лавандулови дестинации – Добруджа и Тракия (с. Средно Градище и гр. Генерал Тошево) фестивалът се радва на огромна известност.

От 2014 година Средно Градище, община Чирпан, е главен уредник и гостолюбив хазаин на фестивал. Уютно сгушено в полите на Сърнена Средна гора, гостоприемното селце годишно приема посетители от страната и чужбина, а неговите приветливи поданици отварят домовете и сърцата си за всичи фенове на омайната лавандула.

Идеята за Фестивал на Лавандулата e въодушевена от водещата роля на България в лавандуло-производството и смисъла на тази индустриална просвета върху развиването на актуалното земеделие в страната ни. От 2012 година насам България е неоспорим международен водач в развъждането на лавандула и рандеман на лавандулово масло.

Събитието е неделима част от културния плакат на двете общини и всяка година е предстоящо от уредници, участници, поданици и посетители с голямо неспокойствие.

Фестивалът се провежда през втората половина на м. Юли, в края на лавандуловата беритба. Празниците, отдадени на лавандулата, се радват на огромен интерес от страна на земеделци, агро-специалисти, производители на етерични масла, представители на локалната администрация и държавните структури от бранш „ Земеделие “, поданици и посетители на китна Тракия и плодородна Добруджа.

За миналите четири издания Лавандуловият празник е посетен от над 16 000 души. В подготовката му с изключение на Организационния комитет вземат присъединяване две общини – Чирпан и Генерал Тошево, Дестилерия Пъстрово, Винарна Мидалидаре, Търговско дружество „ Средногорец “ – гр. Чирпан и читалищата от двата района.

На сцената на фестивала специфични посетители бяха четири одобрени и известни Български звезди, обичани фолклорни обединения, над 500 разнообразни участници, създатели, артисти, музиканти, фотографи, художници и приложници показаха своя гений и артистични творби.

Бе извървяна над 100 км. Лавандулова туристическа пътека, годишно проведена от Туристическо сдружение „ Средногорец “- гр. Чирпан; Бяха показани 15 неповторими модела на ретро-автомобили и 4 достоверни ретро-мотоциклета, взели присъединяване в ретро-парада през 2016 година. Бяха извършени два футболни шампионата и героичен извоювани две Купи на Лавандулата. Фестивалът беше хазаин на осем Лавадулови базара, осем Детски работилници и избра своите осем прелестни Кралици на Лавандулата!

За уредниците петото издание е дребен празник, за който плануват гала-концерт на една от най-утвърдените и обичани звезди на българската известна музика - Глория, печатане на паметна листовка, отразяваща събитията и достиженията на Фестивала досега, както и къса история на участниците в неговите досегашни издания.

Предстои издаването на Лавандулова карта на България, създаване на идея за лавандулов туризъм в двете съществени лавандулови дестинации и не престават напъните във връзка с разпространение на празника в страната и чужбина.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР