На 14 януари, само три дни след като Европейският съд

...
На 14 януари, само три дни след като Европейският съд
Коментари Харесай

Как държавата да започне да подслушва малко по-законно

На 14 януари, единствено три дни откакто Европейският съд по правата на индивида в Страсбург България поради неналичието на надзор в следенето и подслушването, на страницата за публични съвещания план за изменение в Закона за специфичните разследващи средства (ЗСРС). Това изглеждаше най-бързата реакция на страната след решение на съда в Страсбург, само че уви - планът беше с една-единствена алинея, която планува сътрудниците от организацията за механически интервенции да могат да се лекуват в Правителствена и Военна болница. Грижата за живота и здравето на чиновниците на ДАТО са значимо нещо, само че констатациите на Европейски съд по правата на човека не са за занемаряване.
Картината съгласно решението на Страсбург
, постановено по тъжба на правозащитниците Михаил Екимджиев и Александър Кашъмов, споделя нещо напълно ясно: българският модел за надзор на подслушването и следенето не дава отговор на минималните гаранции за отбрана на правото на ценене на персоналния и фамилния живот.

Каква е картината, която Съдът в Страсбург видя - на хартия подслушване и следене може да става единствено откакто съдът позволи, само че на процедура правосъдният надзор е фиктивен. Редът за предпазване и заличаване на събраната информация в действителност не е ред, а е безпорядък. А за похлупак - самостоятелната експертна институция, която би трябвало да бъде нещо като омбудсман на тайната на връзките, нито е самостоятелна, нито е експертна.

Тази картина се видя от изтеклите документи от, което Специализираната прокуратура образува, с цел да следи митингите през 2020-2021 година Под неуместния предлог, че се проверява закононарушение против републиката, в продължение на месеци държавното обвиняване и Министерство на вътрешните работи са събирали данни, подслушвали са и са следели протестиращи. Това е ставало видимо законно, откакто зам.-председател на Специализирания углавен съд е подписал десетки идентични претенции за използване на СРС.
Реклама
Обратната страна на тази сама по себе си тревожна констатация демонстрира не по-малко притеснителна действителност - неналичието на съответни механизми за надзор трансформира събирането на данни от подслушване, следене и връзки в главен инстикт на прокуратурата, полицията и специфичните служби. В резултат на това правоохранителните институции се намират затънали в информация, която просто няма по какъв начин да осмислят.

Масовият мониторинг на връзките не е местен проблем, несъмнено. Анализите след атентатите в Париж през ноември 2015 година бяха посочили, че големият брой подслушвани хора и събраните съществени масиви от данни освен не са помогнали, а по-скоро са попречили на службите да предотвратят офанзивите.

Констатираните в Решението на Европейски съд по правата на човека проблеми са напълно ясно посочени и няма причина ръководещите да не отговорят навреме - става дума за законодателни промени, които могат да бъдат реализирани с нормално болшинство.
Съдебният надзор
Според настоящото законодателство позволения за подслушване и следене се дават от ръководителите на окръжните съдилища - до 2015 година това беше главно Софийският градски съд, само че по-късно по-голямата част от настояванията бяха трансферирани към Специализирания углавен съд, който с изключение на делата за проведена престъпност стартира да гледа делата за тероризъм и корупция по високите етажи на властта.
Реклама
Практиката е разрешенията, които съдът издава, да идват авансово написани от служителя на реда (или прокурора, който пък ги има авансово написани от полицая), а ръководителят на съда или негов заместител да ги разписва на конвейер и без да вниква в дейтали.

На процедура този надзор е неосъществим, първо, поради огромната натовареност (разглеждането на една дузина претенции на ден), второ, поради разбирането, че ролята на съда е да ревизира единствено дали са налице формалните условия за издаване на позволение, само че не и дали те се поддържат от доказателствата по делото.

Например в случай че съдът беше на място, той нямаше по какъв начин да даде разрешенията за потребление на СРС-та против протестиращи заради дребната причина, че от самите претенции излиза наяве, че няма данни за никакъв бунт, прелом или закононарушение против републиката.

Правомощието да дават позволения за подслушване и следене е един от властовите стълбове, които трансформират ръководителите на съдилища в толкоз значими.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Коментари и разбори 3 Компании 1 Политика 2 Отбрана 3 Коментари и разбори 1 Ритейл 2 Отбрана 3 Политика Реклама
Близък до властта ръководител няма да прави проблем на службите за сигурност и ще подписва позволения за подслушване и следене на тези, които вършат проблем на ръководещите.

Този модел може да бъде разрушен, като се отнеме монополът на ръководителите да издават позволения за подслушване.

Чрез смяна в закона може това пълномощие да бъде обещано на по-голям кръг от съдии. Няма логичност всички наказателни съдии от един съд да са способени да вземат решение дали някой ще бъде арестуван под стража (което е обвързвано безспорно с по-голямо ограничение на свободите), само че да не са способени да преценяват дали някой може да бъде подслушван.

Друго допустимо решение е въвеждането на децентрализирана система за разглеждане на настояванията, които да се разпределят на инцидентен принцип в цялата страна.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Неизбежната промяна на бюрото
През 2008 година, след предходно неоправдателно решение против България за подслушването, още веднъж по тъжба на юрист Михаил Екимджиев, беше основано така наречен Бюро за надзор на специфичните разследващи средства, което обаче беше необуздано от ГЕРБ, а функционалностите му бяха трансферирани към парламентарна комисия. Бюрото беше възобновено по времето на кабинета " Орешарски ", а за негови членове бяха определени сегашният вътрешен министър Бойко Рашков и някогашният член на Висшия правосъден съвет и юрист Георги Гатев. Двамата бяха в основата на серия разкрития за порочни практики в разрешаването на специфични разследващи средства, което ги вкара в спор с тогавашния основен прокурор Сотир Цацаров. По подигравка на ориста Георги Гатев беше отхвърлен, откакто допускът му до класифицирана информация беше лишен след координирана акция с прокуратурата, а Рашков за нов мандат от личната си партия. В бюрото беше вкаран един-единствен правист (факт, коментиран в решението на ЕСПЧ), само че за сметка на това с гласовете на Движение за права и свободи и ГЕРБ там попаднаха пожарникар, счетоводител и санкции по закона Магнитски и " лейтенант на Пеевски " Илко Желязков. На процедура бюрото беше изпразнено от наличие и стана фасада - нещо, което се видя от невъзможността му да реагира на последните обществени кавги.

Ето за какво, в случай че управляващите желаят да дават отговор на констатациите на Европейски съд по правата на човека в решението (а по-важното - да защитят българските граждани), би трябвало да помислят за съществено преформатиране на Бюрото за надзор на СРС.

във Франция да вземем за пример има деветима членове - двама от тях са съдии от Касационния съд, двама са членове на Държавния съвет (най-висшата пълномощия по административни въпроси), двама депутати, двама сенатори и един член, специалист по електронни връзки, се назначава от президента по предложение на френския еквивалент на Комисията за контролиране на известията.

Няма спънка в бюрото да влизат съдии (в момента съдии от Върховния касационен съд вземат участие във всевъзможни междуведомствени комисии) или депутати (в Народното събрание има отраслова комисия, която се занимава с материята).

На членовете би трябвало да бъде обезпечена самостоятелност каквато сега няма. Сега те хем би трябвало да ревизират ДАНС (която може да желае и да експлоатира СРС-та), хем са подвластни от организацията, тъй като тя прави изследванията за надеждност и издава позволява им до класифицирана информация (или го отнема).

Когато потенциалът на бюрото бъде повишен, то може да получи и повече пълномощия - да вземем за пример с изключение на следващи инспекции да дава предварителни мнения по претенции за подслушване, като ревизира както формалните условия, по този начин и обстоятелствата и претекстовете към настояванията за да реши дали има пропорция в навлизането на персоналния живот, да поеме функционалности по контрола над събирането на трафични данни и така нататък

Разбира се, в основата на дефицитите в подслушването и следенето стоят проблемите на всички забъркани по веригата - служби, прокуратура и съд. Ако не друго, подобряването на законовата рамка на подслушването ще направи опитите за злоумишлени дейности по-трудни.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Димитър Пеев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР