На 14-ти септември – четвъртък в обновената плевенска концертна зала

...
На 14-ти септември – четвъртък в обновената плевенска концертна зала
Коментари Харесай

Световноизвестният цигулар Светлин Русев ще уважи юбилейния концерт в чест на концертмайстора на Плевенска филхармония

На 14-ти септември – четвъртък в обновената плевенска концертна зала „ Катя Попова “ Плевенска филхармония ще показа специфичен концерт, отдаден на 50-годишния празник на нейния концертмайстор – цигуларят Чавдар Вълков.

Програмата на юбилейния концерт включва Симфония Концертанте за цигулка, виола и оркестър от Волфганг Амадеус Моцарт и Концерт № 1 за цигулка и оркестър от немския композитор Макс Брух.

Диригент на юбилейния концерт ще бъде маестро Найден Тодоров.

Репетициите за музикалното събитие, което се организира и в границите на честването на 70-годишния празник на Плевенска филхармония, започнаха на 12-ти септември.

Минути преди първата от тях, специфичният посетител на концерта в чест на Чавдар Вълков – Чочо, както го назовават околните и сътрудниците му, световноизвестният цигулар проф. Светлин Русев сподели за Дарик радио:

„ С основния провинен за концерта Чавдар Вълков – Чочо в чисто човешки проект взаимоотношенията ни са от доста години. Когато бяхме по-млади, той ходеше на турнета с татко ми, който споделяше: „ Имаме един млад, талантлив цигулар… “, и те си бяха другари.

С Чочо в действителност сме музицирали нееднократно – през годините 2005 2009-та, само че в този момент този концерт е един извънреден мотив въпреки, че аз малко съм монополизирал сцената, защото и двете творби ще са в мое осъществяване. Едното от тях обаче - Симфония Концертанте на Моцарт ще е и „ против “ Чочо като този път, аз ще изсвирвам на виола, а той ще свири цигулката “.

Светлин Русев означи, че за него е предизвикателство да свири Концерт № 1 за цигулка и оркестър от Макс Брух, който е свирил преди доста години и в този момент ще е второто му осъществяване, дружно с музикантите от Плевенска филхармония.

„ Това за мен, а уповавам се и за публиката е извънредно забавно и предизвикателно, тъй като ще съм в прелестната компания на музикантите и под диригентската палка на маестро Найден Тодоров “, сподели още цигуларят Светлин Русев. По случай юбилея на своя другар и сътрудник, той пожела доста здраве!

„ За мен събитието е това, че Светлин Русев е в Плевен и съм толкоз респектиран, че изсвирвам безусловно като възпитаник пред своя професор. Наистина това е голяма чест и почитание, че той е тук и репетираме интензивно за концерта на 14-ти септември.

Светлин Русев в Плевен – това е за мен събитието, тъй като в юбилейния ми концерт, той ще направи и своя премиера за България с осъществяването си на концерта за цигулка на Брух. Така, това ще бъде сигурно един концерт за историята “.

Това сподели виновникът за юбилейния концерт този четвъртък,Чавдар Вълков – Чочо.

Интересен факт е, че цигулката и виолата, на които ще свирят Светлин Русев и Чавдар Вълков са създание на известния лютиер от Казанлък Живко Старчев и са особено предоставени от него за събитието.

Юбилейният концерт в чест на концертмайстора на Плевенска филхармония Чавдар Вълков ще стартира в 19:00 часа на 14-ти септември - четвъртък, в зала " Катя Попова ".
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР