На 14 септември Църквата отбелязва Кръстовден. Той е сред Дванадесетте

...
На 14 септември Църквата отбелязва Кръстовден. Той е сред Дванадесетте
Коментари Харесай

Отбелязваме Кръстовден

На 14 септември Църквата отбелязва Кръстовден. Той е измежду Дванадесетте велики християнски празници, на който означаваме намирането на Светия Кръст, на който е разпнат Иисус Христос. Според църковното поверие, кръстът е открит в Йерусалим през IV век от майката на император Константин Велики – Света Елена. Частица от него е изпратена в Константинопол, а друга част е положена в храма " Възкресение Христово " в Йерусалим. На 14 септември 335 година този храм е осветлен тържествено и кръстът е изнесен за поклонение на хиляди вярващи. 

От този ден насам денят се празнува като Въздвижение на Светия Кръст Господен, прочут още като Кръстовден. В София също се съхранява парченце от Кръста, в храма " Въздвижение на Светия Кръст Господен ", който през днешния ден отбелязва храмовия си празник.

На Кръстова гора, стотици вярващи ще посрещнат празника с страхопочитание и вяра за излекуване на заболели и страдащи.

По традиция, на Кръстовден се съблюдава непоколебим пост и се прави водосвет. Свещениците освещават домовете и харманите за благословение и изобилие.

В някои региони на страната празникът е обвързван и с началото на гроздобера или зимната оран и сеитба. Народът ни има вяра, че на Кръстовден денят и нощта се изравняват, а слънцето потегля обратно към зимата. 

Кръстовден е и имен ден за всички, които носят името Кръстьо, Кръстан, Кръстанка, Кънчо, Ставри и други.

Честит празник и имен ден на всички, които го означават!
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР