На 14 октомври (петък) 2022 г. заедно със седмичния брой

...
На 14 октомври (петък) 2022 г. заедно със седмичния брой
Коментари Харесай

Пет тренда за икономиките на общините в Софийска област

На 14 октомври (петък) 2022 година дружно със седмичния брой на " Капитал " ще се популяризира и специфичното издание от поредицата " Капитал Градове ", отдадено на Софийска област. На 26 октомври (сряда) 2022 година ще се организира Присъствието на събитието е гратис, само че е нужна предварителна регистрация, която може да извършите на
В Софийска област се оформят най- общо два стопански центъра - на общините към София като Божурище и на Средногорието. Пазарът на труда в общините е с разнопосочна динамичност. Пандемията докара до сериозен прилив на население в общините директно до столицата.
Реклама
Икономиките на общините в София-област са неразривно свързани с тази на столицата - до момента в който градът концентрира в себе си услугите, периферните общини се специализират в разнообразни индустриални и транспортни действия. Между нивата на икономическо развиване вътре в региона се следят обилни разлики, като водещите общински стопански системи са тези на Средногорието и околните до София индустриални общини. Това комбиниране води до удобни условия на локалните пазари на труда, само че сходно на съвсем цялата страна налице са обилни демографски провокации.
Разнообразните стопански системи на София Автор: Капитал
Общините в състава на Софийска област са с доста разнообразни нива на икономическо развиване - предстоящо поради много огромния ѝ географски обсег и другите модели на локалните стопански системи. Оформят се най-общо два центъра. Единият са общините в непосредствена непосредственост до столицата - Божурище (21.5 хиляди лв. добавена стойност на човек през 2020 г.), Елин Пелин (18.6 хиляди лева/човек), Костинброд (13.2 хиляди лева/човек) и Ботевград (12 хиляди лева/човек), които по икономическо развиване застават надалеч пред останалите, които не съумяват да трансферират 5 хиляди лв. добавена стойност на човек. Другият е Средногорието - макар че заради дискретност там данни за добавената стойност липсват, редица други знаци (да речем, междинните заплати) сочат, че Пирдоп, Челопеч и Мирково са измежду най-развитите общини освен в Софийско, само че и в страната като цяло.

В контрастност на столицата, където главният мотор на развиването са услугите, Софийска област дължи забележителния си стопански напредък в предкризисния интервал на мощната промишленост. Това важи с особена мощ за Божурище, където вложенията в преработващата индустрия доведоха до един от най-бързите растежи на заетостта и приходите през последните години. Сходен е и моделът на развиване на Костинброд и географски по-отдалечения от столицата Ботевград, където развиват активността си част от водещите индустриални предприятия в страната като цяло. От своя страна Елин Пелин концентрира забележителна част от логистиката в Западна България с помощта на близостта си както до автомагистралата, по този начин и на доста положителната си съгласуваност със София-град. Част от по-близките на столицата общини - Своге, Ихтиман, Сливница, пък играят ролята най-много на източник на работна мощ, както проличава от високата ежедневна трудова миграция. Ясното разделяне сред съсредоточаването на услугите в София и мощната промишленост в близките ѝ общини и Средногорието показват потребността да се мисли оттатък границите на областите и общините в посока на интегрирани стопански единици.
Реклама Фокусираните вложения Автор: Капитал
И при прегледа на разпределението на вложенията в района се сблъскваме с неналичието на данни за водещите стопански системи на Средногорието - другояче и тук Челопеч, Пирдоп и Мирково биха се наредили измежду водачите както по задгранични капитали, по този начин и по разноски за дълготрайни активи. Извън тях номинално водачът по ПЧИ в региона е Елин Пелин, който към края на 2020 година е привлякъл общо 414 милиона евро задграничен капитал, следван от Ботевград с 256 милиона евро и Божурище с 228 милиона евро. Извън тези три общини (и Средногорието) доста наличие на външни вложения има и в Костинброд, където размерът им доближава 86 милиона евро. Очаквано, множеството вложения са струпани в областта на промишленото произвеждане, а в Елин Пелин - и в превоза и логистиката. Претеглени по отношение на популацията, водач по ПЧИ в региона е Божурище с 23.6 хиляди евро на човек от популацията, следван от Елин Пелин (17.7 хиляди евро/човек), като и двете общини са измежду топ 10 в цялата страна по този индикатор. Годината на ковид-19 се характеризира с дребни промени в размера на вложенията, като изключение от това е Костинброд, където се следи стесняване с 16 милиона евро.

От позиция на настоящите капиталови действия най-вече разноски за придобиване на ДМА през 2020 година са осъществени в Ботевград (165 милиона лева), Елин Пелин (154 милиона лева) и Божурище (60 милиона лева). Важно е да отбележим обаче, че до момента в който в Ботевград става дума по-скоро за еднократна огромна инвестиция, в останалите нивата на разноските за машини, земя и здания са релативно непрекъснати и ритмични. Що се отнася до разноските по европейските фондове, съвсем всички общини в периферията на столицата се характеризират с ниска степен на асимилиране. Изключение тук прави Костинброд, където от началото на европейските вложения в страната доникъде на 2021 година са били изхарчени 5.4 хиляди лв. на човек от популацията - една от най-високите суми в страната, посредством най-много на построяването на съоръжения за отнасяне на боклуци.
Неравномерният пазар на труда Автор: Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР