На 14 октомври 1939 г. се ражда Ралф Лорън –

...
На 14 октомври 1939 г. се ражда Ралф Лорън –
Коментари Харесай

Рицарят на модата: Ралф Лорън и пътят на една мечта

На 14 октомври 1939 година се ражда Ралф Лорън – един от най-известните дизайнери на всички времена. Той основава Ralph Lauren Corporation - световно дружество за милиарди долари. Към момента чистото положение на дизайнера се прави оценка на 6.7 милиарда щатски $.
Пътят на една фантазия
Рожденото име на Ралф е Лифшиц, а родното му място - Бронкс, Ню Йорк. Семейството му са еврейски имигранти ашкенази от Беларус, като той е най-малкият от четирима братя и сестри. Израствайки в еврейската общественост в Бронкс, той играе един до друг с друга звезда в модата - Калвин Клайн, както и с интериорния дизайнер Робърт Денинг.

На 20 декември 1964 година той се дами за Рики Ан Лоу-Биър. Двамата имат три деца - Андрю е кино продуцент и артист, Дейвид е изпълнителен вицепрезидент по световната реклама, маркетинг и връзки в Ralph Lauren Corporation, както и Дилън - притежател на Dylan`s Candy Bar в Ню Йорк.

Ралф Лорън получава почетно рицарско звание през юни 2019 година от принц Чарлз на частна гала. Той е първият американски фешън дизайнер, почетен с него.
Ralph Lauren Corporation 
Първата работа на Ралф Лорън е за Brooks Brothers като помощник по продажбите, преди да стане продавач в компанията за вратовръзки Rivetz. На 28 години Лорън работи за производителя на вратовръзки Beau Brummell и убеждава президента на компанията да му разреши да стартира лична линия. Това са първите артикули на корпорацията Ralph Lauren.

Заради интереса си към спорта, дизайнерът назовава първата си цялостна линия мъжко облекло Polo, като я показва през 1968 година Той работи в малко кътче от  шоурум в Empire State Building и самичък доставя до магазините.

През 1969 година универсалният магазин Bloomingdale`s стартира да продава извънредно стилните продукти на марката. Това е първият път, в който Bloomingdale`s отпуска на дизайнер личен бутик в магазина.

През 1971 година Ralph Lauren Corporation започва линия от дамски ризи, които показват за първи път емблемата на играча на поло, появяваща се на маншета на ризата. Първата цялостна дамска сбирка е пусната през идната година. През 1971 година Лорън отваря и магазин на Rodeo Drive в Бевърли Хилс, Калифорния - първият независим магазин за американски дизайнер.

През 1972 година Ralph Lauren Corporation показва присъщата за марката памучна мрежеста поло риза в разнообразни цветове. С логото на играча на поло на гърдите, тя се трансформира в емблема на стилния външен тип. Мотото на рекламната акция е: „ Всеки тим има собствен цвят – Polo има седемнадесет “.

Първите аромати на Ralph Lauren са пуснати в Bloomingdale`s през март 1978 година Представени са два парфюма – за мъже и за дами, което се случва по едно и също време за първи път в историята на модата.

Компанията навлиза на европейския пазар и се трансформира в интернационална през 1981 година с откриването на първия магазин на американски дизайнер на New Bond Street в Лондон. Линията Polo Sport е показана през 1992 година, последвана от над 10 спомагателни линии и добити марки, в това число Ralph Lauren Purple Label през 1995 година и Lauren Ralph Lauren през 1996 година На 12 юни 1997 година компанията става обществено търгувана на Нюйоркската фондова борса.

Ресторантът с 98 места RL отваря порти през март 1999 година в Чикаго в новопостроена постройка в непосредствена непосредственост до най-големия магазин на Ralph Lauren. Последван е от откриването на още два ресторанта – Ralph`s и The Polo Bar.

Компанията започва своя уеб страница и онлайн магазин през 2000 година На 29 септември 2015 година е оповестено, че Стефан Ларсон ще размени Ралф Лорън като основен изпълнителен шеф. Той обаче продължава да заема длъжностите изпълнителен ръководител и основен креативен шеф.
Автомобилна сбирка
Ралф Лорън е добре прочут със своята сбирка от към 100 автомобила, някои от които извънредно редки. Те неведнъж печелят надпревари, а през 2005 година сбирката му е показана в Бостънския музей за изящни изкуства.

Седемнадесет от колите му са изложени в Musée des Arts Décoratifs в Париж през 2011 година През 2017 година сбирката му, която през днешния ден коства 350 млн. $, заема централно място по време на Седмицата на модата в Ню Йорк.
Благотворителност
Ралф Лорън поддържа голям брой начинания за битка с рака. Фондация Polo Ralph Lauren основава American Heroes Fund след офанзивите от 11 септември, като и Ralph Lauren Center for Cancer Care and Prevention в Харлем.

Polo Fashion School се появява през 2004 година, а основаната през 2006 година Polo Jeans G.I.V.E. (Get Involved, Volunteer, Exceed) цели да въодушеви и насърчи общественополезния труд. През 2014 година Ralph Lauren Corporation си партнира с Royal Marsden по откриването на Royal Marsden Ralph Lauren Center за проучване на рака на гърдата.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинРалф Лорън Ralph Lauren мода американски милиардери фешън промишленост богати хора ПоследниНай-четениЛичности 0 Рицарят на модата: Ралф Лорън и пътят на една фантазия Иновации 1108 Водороден мегапроект: Три европейски страни влагат €2 милиарда Накратко 132 Вечерни вложения: Кабинетът готви Закона за еврото; Народно събрание утвърди оръжия за Украйна Политика 872 Регионалният министър уволнява ръководителя на АПИ Бюджет и финанси 5858 „ Напълно безумно “: Бизнесът жигосах повдигането на МРЗ и оптималния предел Политика 5694 Съветът на Европейски Съюз остави България и Румъния отвън Шенген Компании 5606 Гугъл слива екипите на Maps и Waze Компании 5190 Пощенска банка придобива БНП Париба Лични Финанси Всички новиниОще от ЛичностиВиж всичкиМъск за малко загуби статута си на най-богат човек в света
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР