На 14 октомври 1915 година с манифест на царя България

...
На 14 октомври 1915 година с манифест на царя България
Коментари Харесай

На този дин през 1915-а: Нападаме Сърбия с две армии

На 14 октомври 1915 година с манифест на царя България афишира война на Сърбия и по този начин се включваме в Първата международна война на страната на Централните сили. България разполага против Сърбия с две армии - Първа и Втора. Първа войска с командващ Климент Бояджиев би трябвало да прекъсне сръбските връзки по Поморавието и Източна Сърбия, навлизайки в тези територии, а Втора войска, отпред с Георги Тодоров, да навлезе във Вардарска Македония.

Българските армии навлизат в тези територии и ги лишават от сърбите. При Криволак българите разрушават англо-френските сили и по този начин сръбската войска е принудена да се изтегли през труднопроходимите Албански планини. По-късно тя е трансферирана през остров Корфу на Южния фронт. Така България включва съвсем напълно западните български земи в рамките си. Но след разгрома на съдружниците при Криволак по немска заповед настъплението е спряно, защото Гърция към момента се колебае на чия страна да влезе. Това избавя силите на Антантата на Балканите от финален погром и те получават опция да основат нов фронт в Гърция, което и вършат след присъединение й към страните от Антантата.

На 14 октомври Варна е подложена на бомбардировка от ескадра на съветския имперски флот. Артилерийският обстрел има оскъдни военни последствия, само че са убити 27 цивилни жители и няколко бойци.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР