На 14 ноември ще стане ясно дали Газпром ще си

...
На 14 ноември ще стане ясно дали Газпром ще си
Коментари Харесай

Асен Василев не знае дали Газпром ще плати новите такси

На 14 ноември ще стане ясно дали Газпром ще си заплати новата такса пренос. В Министерство на финансите е получено писмо, в което се споделя, че Газпром е задоволително богата компания. Това разгласи финансовият министър в студиото на Българска национална телевизия, само че въз основата на това писмо не поема ангажимент какво ще се случи в идващите дни.

Асен Василев също не е разговарял с министър Йоловски по случая с назначената му защита. Във всеки случай, Василев уточни, че изнесеното по медиите звучи неуместно, най-малкото тъй като посочените цифри за публични поръчки надвишават неведнъж бюджета на министерството " от парите за заплати до парите за тоалетна хартия ".

Към момента Асен Василев не вижда опция на актуалното държавно управление, макар че " всеки един текст, закон, дан и час е борба ". Работата с политическите партии несъмнено е сложна, само че си заслужава досега, в който кабинетът престане да създава резултати. Ако това престане - произвеждането на резултати, смисълът на държавното управление ще бъде привършен, изясни Василев. Правителството работи " макар политическото опълчване ", а това, което стимулира министрите е " осъзнаването, че има цели, които са по-важни от вътрешнопартийните цели ". Дали обаче Борисов осъзнава това, Асен Василев не разяснява.

Самият той на балотажа към този момент ще гласоподава, откакто на първи тур не му разрешиха, поради условието за уседналост и незаличената му адресна регистрация в Съединени американски щати от 2000 година. Василев е придвижил в период нужните документи и съобщи, че ще гласоподава.

Преди тези мнения финансовият министър увери, че бюджетната процедура ще стартира в Народното събрание евентуално в средата на ноември месец и народните представители да не чакат някакви изненади. Бюджетът е сметнат на база 2.5 млрд.лв. Брутният вътрешен продукт, като се чака инфлацията да се успокои и да падне под 5% докъм 4%. Очаква се растежът на приходите да изпревари инфлацията, както и предходната година, като се планува индексация на пенсиите, вложения в обществената сфера, обучение и опазване на здравето. Бюджетът е насочен към напредък, а общата финансови логичност е, че трудът би трябвало да бъде обезщетен добре и компаниите би трябвало да бъдат подкрепени за технологии и по-голяма продуктивност, изясни Асен Василев: " Ние желаеме добре платени работни места и сме подготвени да подпомогнем бизнеса за това. "

Асен Василев уточни, че остава оптимист за приемането ни в Шенген и Еврозоната, защото за първото " не чухме не съответно за България ", а за второто - изпълняваме като цяло условията. Според финансовия министър към този момент и множеството българи са разбрали, че нищо ужасно няма да се случи с цените при влизането ни в Еврозоната.

На въпрос за бюджета за просвета за идната година на фона на митингите от 1 ноември, Асен Василев съобщи, че са заложени над 50% нарастване за идната, само че би трябвало да се вземе под внимание по какъв начин и защо се разходва бюджетът. Като образци той даде театри, които са имали доста представления и ще получат 20 млн. повече, макар че не са заложени в бюджета. Друг образец Василев даде с читалищата - 3600 са читалищата у нас, а след изследване какво са създали през миналата година, 400 от тях рапортуват, че не са правили нищо. Тези читалища получават субсидиране за брой чиновници и квадратен метър. " Има хора, които с никакви пари вършат чудеса, а има и други, които са получили едни пари, а са врътнали ключа и са затворили читалището. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР