На 14 ноември са Заговезни - последният ден, в който

...
На 14 ноември са Заговезни - последният ден, в който
Коментари Харесай

Миди и октопод по време на коледния пост може, но без сряда и петък

На 14 ноември са Заговезни - последният ден, в който се яде месо
Медицината е потвърдила, че постът е потребен за тялото. Има и опити с заболели, които демонстрират, че вярващият човек се възвръща с пъти по-бързо от атеиста. Лекари настояват, че постите носят позитивно мислене, което се отразява удобно както на вярващия, по този начин и на хората към него.

И най-важното. Всеки свещеник ще ви каже, че хранителният пост е неправилен без духовния.

В четвъртък стартира Рожественският пост. Или Коледният, както е по-популярен. Според устава на Българската православна черква е вторият по дълготрайност след Великия пост преди Възкресение Христово. Рождественският продължава 40 дни и не е по този начин непоколебим както Великия и Богородичния.

В навечерието на поста в сряда са Рождественските заговезни. Това е денят на взаимното помилван. За последно

преди Коледа се

употребява блажна

храна - мляко, месо,

масло, сирене, яйца

През първата седмица на Рождественския пост, както и от 20 до 24 декември се яде единствено растителна храна с олио. Зърнени храни, зеленчуци, плодове и нищо друго. През останалите дни, само че без сряда и петък, са позволени и безгръбначните животни, които също се одобряват за постна храна. Това са охлюви, миди, октоподи и други сходни. На 21 ноември (Въведение Богородично) и на 6 декември (Никулден) се яде риба. Това е правилото за храната при миряните. В манастирите да вземем за пример постът е доста по-строг. Има 6 степени на суровост:

1. Всичко, с изключение на месо

2. Вкусване на риба

3. Гореща храна с растително масло

4. Гореща храна без лой

5. Студена храна без лой и без топли питиета

6. Пълно самоограничение от храна

В дните, когато се позволява риба, е разрешена и гореща храна, приготвена с растителна лой. За съблюдаване на по-строг пост в избрани дни е належащо благословението на духовник.

Преди Рождественския пост, пък и на останалите вярващият човек се готви за изповед и причестяване. Тогава би трябвало да посочи с изповедника по какъв начин да пости. Хронично болните питат лекаря си и споделят мнението му на свещеника.

Според медици постите не са целесъобразни в няколко случая:

4 остри болести на дванадесетопръстника и стомаха;

4 продължителен панкреатит;

4 болести на черния дроб и жлъчката;

4 онкологични и хематологични болести.

Освен това постите не са целесъобразни за бременни, кърмачки, деца или хора, които се възвръщат след тежки интервенции. Църквата е демократична в това отношение.

40-дневният Рождественски пост е одобрен едвам през ХII в., а празникът Рождество Христово в източните църкви е от 380 година

Определен брой постни дни директно преди Рождество Христово е имало още от времето, когато празникът бил празнуван дружно с Богоявление. Св. Теофил Александрийски приказва за 12-дневен пост по това време. По-късно, когато цялата ъърква почнала да отбелязва Рождество Христово настрана от празника Богоявление, Богоявленският пост бил редуциран до един ден.

В западните църкви постът преди Рождество Христово бил от една до няколко седмици. В беседата си в памет на страдалец Филосторгий св. Йоан Златоуст приказва за петдневен Рождественски пост. Броят на дните му обаче последователно нараствал и по времето на св. Теодор Студит, умрял през 826 година, станал 40.

Духовният смисъл на поста е най-съществен
Истинският пост е обвързван с молитва и смирение, с възпиране освен от храна, само че и от пороци. Не се прави секс, не се върви по купони, на кино. Постът е духовно ликвидиране на сърцето от прегрешението, гордостта, блудството, чревоугодието, сребролюбието, раздразнението. Постът не е цел, а средство, което ни е обещано, с цел да можем да смирим своята плът и се очистим от греховете. Без молитвата и покаянието постът не би се отличавал от една елементарна диета.

При погрешно отношение към поста, без схващане на неговия същински смисъл той може да стане нездравословен. Неразумният пост постоянно води до нервност, завист, припряност, суетност, самоувереност, горделивост - всичко това, от което трбва да се освободим в тези дни.

Рождественският пост е подготовка за празника, следване на образеца на Христос да бъдем смирени, възвишени и да вършим положителни каузи. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР