На 14 ноември православната църква почита паметта на Св. Филип,

...
На 14 ноември православната църква почита паметта на Св. Филип,
Коментари Харесай

Православната църква почита паметта на Св. Апостол Филип

На 14 ноември православната черква уважава паметта на Св. Филип, който е един от дванадесетте апостоли на Христос.

Свети Филип бил един от дванадесетте възпитаници на Иисус Христос. Родом бил от град Витсаида в Галилея, на северния бряг на Генисаретското езеро, откъдето били и братята Андрей и Петър. Сам Господ го призовал за Свой възпитаник, а след това Филип довел и Натанаил, именуван още Вартоломей. В евангелията се среща няколко пъти името му. А след изпращането на апостолите на проповед измежду народите, Филип проповядвал Христовото благовестие и починал страдалчески в град Йерапол, Сирия.

Свети Григорий Палама е изтъкнат православен богослов от XIV век, развил учението за божествените сили и за исихазма. Той се родил в Цариград от родители, които избягали от Мала Азия поради настъпването на османските турци и се приютили в столицата на империята. Баща му бил дворцов чиновник и Григорий получил доста положително обучение. Императорът желал да го вземе на държавна работа, само че той предпочел да отиде и да стане духовник в Света гора. Там се срещнал с молитвения живот на монасите и изключително на исихастите. А когато се появил еретикът Варлаам Калабриец, който имал въздействие и върху тогавашния патриарх, Григорий оборил учението му и по този начин привлякъл вниманието на цялото Православие.

На огромен църковен събор учението на Григорий за божествените сили било признато, а той бил назначен за Солунски архиепископ. И на този пост траял да твори, като оставил доста богословски писания, непокътнати до наши дни. Високо скъп за богословските му знания, той бил извикан в Цариград да реши един спор, само че по пътя османците го завладели и желали да го продадат в иго. Светителят употребявал опцията да беседва и даже да спори с мюсюлманите по въпроси на вярата. След година пленничество бил изплатен от християни и се върнал в Солун, само че скоро по-късно умрял на 14 ноември 1359 година

На 14 ноември имен ден имат Филип, Филипа, Фильо и Филка.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР