На 14 ноември почитаме Св. Филип - един от дванадесетте

...
На 14 ноември почитаме Св. Филип - един от дванадесетте
Коментари Харесай

Прекрасни имена черпят днес, спазва се вековна традиция

На 14 ноември почитаме Св. Филип - един от дванадесетте апостоли, които са следвали Спасителят.

Той е бил родом от Витсаида - градът, от който са апостолите Петър и Андрей. Те били риболовци и с този занаят се препитавали, до момента в който ги призовал Христос. Но Филип от юношеските си години бил даден да се образова в книжната мъдрост, написа Блиц.

Той старателно четял и изучавал Свещеното Писание и пророчествата за въжделения Месия и в сърцето му пламнала гореща обич към Него и мощно предпочитание да види Господа лице в лице, въпреки още да не знаел, че Този, Когото чакат и желаят да видят толкоз доста хора, към този момент е пристигнал на земята.

Спасителят го откри и му заповядал, да върви след Него. След разпъването на Христос, Св. деятел Филип е проповядвал в Галилея, Гърция, Аравия, Етиопия. Вършел чудеса - възкресил труп от Иерапол. Придружавали го сестра му Мариамна и деятел Вартоломей.

Според библията, след Христово разпване дружно със сестра Мириамна и деятел Вартоломей, Филип тръгнал да проповядва христовото обучение. Езичниците от град Йерапол ги хванали и влачели из целия град. Били упрекнати в магьосничество, за което трябвало да умрат разпнати на кръст. 

Докато събличали облеклата им - внезапно Мириамна се трансформирала в огнен камък. Разпнали на кръст деятел Филип с глава виснала надолу, Свети Вартоломей разпнали до стените на храм - а земята се разтресла в екот, отворила се и погълнала езичниците.

Тези, които останали живи помолили Бог да се смили над тях, свалили Вартоломей, земята върнала погълнатите. Апостол Вартоломей свалил Филип, само че той към този момент бил минал от земята на небето.

След това Вартоломей покръстил всички, а три дни по-късно на мястото където шапка кръвта от Апостол Филип, пораснала лоза като предсказание за това, че поради пролятата в името на Христа кръв светият се любува на постоянно самодоволство.

Произходът на името е гръцки. Името става доста известно по времето на Филип Македонски - от този момент сегашен Пловдив се наричал Филипополис, в чест точно Филип Македонски.

Коледни Заговезни и Свети Апостол Филип

Коледните заговезни или заговелки се назовава деня преди Коледните пости - 14 ноември. Той се счита и за последният ден, в който може да се блажи - т.е яде месо, яйца, млечни артикули.

По българска традиция в нощта на Коледни заговезни на трапезата се слага пиле с кисело зеле, тиквеник с повечко орехи и пълнени чушки с фасул.Лъжицата, с която стопанката е сипвала от блажното ястие, скрива и не пипа чак до Коледа, когато отново се хапва блажно.

Венчавките са неразрешени от през днешния ден до Въведение Богородично и от Игнажден до Богоявление. 

Възможно е датата да съвпадне с дните от седмицата, в който се съблюдава непоколебим пост (сряда и петък) и заговезните се случват на друга /предходната) дата.

  На този ден честват всички с името (имената)  Филип, Фильо, Филка, Филипина, Филипа.
 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> -->
НАПИШИ КОМЕНТАР