На 14 ноември имен ден празнуват всички, които носят името

...
На 14 ноември имен ден празнуват всички, които носят името
Коментари Харесай

Православната църква почита Св. апостол Филип

На 14 ноември имен ден честват всички, които носят името Филип, Филипа, а днес са и Коледните заговезни

Днес православната черква празнува деня на Св. деятел Филип. Свети Филип е един от дванадесетте апостоли, които са следвали Спасителя.

Произхожда от Витсаида (градът, от който са апостолите Петър и Андрей). Семейството му били риболовци, само че Филип от юношеските си години бил даден да се образова в книжната мъдрост. Той старателно четял и изучавал Свещеното Писание и пророчествата за въжделения Месия.

След разпъването на Христос, Св. деятел Филип е проповядвал в Галилея, Гърция, Аравия, Етиопия. Вършел чудеса - възкресил труп от Иерапол.

Днес са и Коледните заговезни или заговелки.

Така хората наричат деня преди Коледните пости - 14 ноември. Той е последният ден, в който избралите да постят по време на Коледните празници може да одобряват блажна храна - т.е яде се месо, яйца, млечни артикули. Вярващите постят от 15 ноември до Бъдни вечер – 24 декември. 

14 Ноември е финален ден в който, може да се яде месо. По българска традиция в нощта на Коледни заговезни, на трапезата се поставя пиле с кисело зеле, тиквеник с повечко орехи и пълнени чушки с фасул. След Коледните заговезни стартират 40 дневни коледни пости, които свършват на Бъдни вечер. Постът се назовава Малка четиридесетница. Преди Коледа вярващите постят, с цел да се приготвят да посрещнат материализираното Божие слово - сина Исус Христос. 

Забранява се яденето на месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал (храни от скотски произход). Олио и вино може да използва без сряда и петък.

На Никулден - 6 декември, се позволява риба и вино. 

По време на поста венчавките са неразрешени до Въведение Богородично и от Игнажден до Богоявление.

Днес честват Филип, Филипа, Фико, Фильо, Филко, Филчо, Фичо, Фила, Фика, Филипина, Филипка, Филка, Фитьо, Пина. 
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР