На 14 ноември 1943 година е един от най-тежките дни

...
На 14 ноември 1943 година е един от най-тежките дни
Коментари Харесай

Акад. Георги Марков: Основният подбудител на бомбардировките над София е Уинстън Чърчил

На 14 ноември 1943 година е един от най-тежките дни за България по време на Втората международна война. На тази дата английските и американските сили организират първо масирано въздушно нахлуване над българската столица. Точно в 12,30 ч. 137 самолета ​- 91 бомбардировача B-25 Мичъл и 46 изтребителя " Лайтинг " нападат София. Над столицата са пуснати общо 563 бомби.

Разрушени са 47 здания и постройки. Убити са 59 души и са ранени още 128 българи. Убити са 56 жители, 1 служител на реда и 6-има военни. Тежко са ранени 49 души, леко ранени са 79. Срещу съперника изхвърчат 17 български изтребителя Ме-109. Във въздушния пердах умира фелдфебел Йордан Славов.

Основният подстрекател на бомбардировките над София е Уинстън Чърчил, сподели за Агенция " Фокус " историкът акад. Георги Марков във връзка 76 години от бомбардировките над София.

" Чърчил ненавижда българите от неуспеха на Дарданелската интервенция през 1915 година Ние се намесваме на страната на Германия и се проваля тази интервенция. Той е първи лорд на адмиралтейството по негово концепция ", напомня акад. Марков. По думите му Чърчил се стреми да удари, не толкоз военна индустрия, както се оправдават англо-американците и гарнизоните, колкото духа на популацията.

" Това се прави в Германия и в другите градове. Чърчил и ген. Харис, неговият командващ стратегическите бомбардировачи желаят да ударят духа на популацията и да извърнат настроението против ръководещите. В случая против държавното управление, когато към този момент има регентство, това е след гибелта на цар Борис III ", изясни още историкът. " Докато е бил жив цар Борис III някак е удържал бомбардировките, по-късно виждат, че няма различен метод България да бъде извадена от войната. Чърчил убеждава Рузвелт, че би трябвало да се подхващат бомбардировки, освен в столицата, само че и в другите градове, където няма военни гарнизони ", уточни още акад. Георги Марков.

Англо-американските бомбардировки са едно военно закононарушение, безапелационен е историкът.

" Казваха ми, че не приказвам политически правилно. Понеже историята още веднъж се разпространява ние сме съдружници със Съединени американски щати и Англия и заобикалят да приказват за тези бомбардировки. Нещо повече един дипломат имаше наглостта преди години да издигне монумент до Американското посолство с надпис " Американските летци и герои починали в небето на София. Това е безочливо ", добави акад. Марков.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР