На 14 ноември 1922 г. в ефира на Би Би

...
На 14 ноември 1922 г. в ефира на Би Би
Коментари Харесай

Би Би Си на 100 години: Иновации, амбициозни проекти… и противоречия

На 14 ноември 1922 година в ефира на Би Би Си се разнасят отсечените тонове на програмния шеф Артър Бъроуз.

" Това е 2LO, Marconi House, London calling ", афишира той и с това се ражда публичното радиоизлъчване във Англия. Сто години по-късно Британската радиотелевизионна корпорация е международен медиен колос.

Но стогодишнината се отбелязва в миг на фрапантни бюджетни съкращения, които повдигат въпроси за нейното бъдеще.

Корпорацията, публично основана на 18 октомври 1922 година, заема особено място в английското радиоразпръскване. 100 години софтуерни нововъведения, амбициозни стратегии - и несъгласия.

" Би Би Си – това сме ние ", споделя Джийн Сийтън, професор по история на медиите в Уестминстърския университет в Лондон и формален историк на корпорацията. " Въпреки офанзивите на това държавно управление тя остава израз на всички нас, за разлика от Netflix, която е израз на света ", сподели тя пред Агенция Франс Прес. " Би Би Си е израз на нашето възприятие за комизъм, ползи или полезности. Тя ни принадлежи. "

За близо 7 милиона души всеки ден стартира с водещото предаване на BBC Radio 4 " Today ", което постоянно дефинира политическия дневен ред. През уикендите " Strictly Come Dancing ", което свързва известни персони с професионални танцьори на бални танци, приковава феновете към тв приемниците към този момент 20 години и е най-обсъжданото телевизионно предаване в ефира. Сериали на Би Би Си като " Peaky Blinders ", " Fleabag " или " Killing Eve " се излъчват по целия свят.

Влиянието на Би Би Си се простира надалеч оттатък границите на Англия, трансформирайки я в една от най-видимите и уважавани световни марки на дребната островна страна. Според годишния отчет на корпорацията за 2021-2022 година всяка седмица тя доближава до публика от 492 милиона души по целия свят. BBC World Service излъчва на 41 езика за към 364 милиона души седмично в международен мащаб.

През последните 100 години малкия екран се придържа твърдо към първичната си задача: " да осведоми, образова и забавлява ".

" Тя е в основата на всичко, което желаеме да вършим ", споделя Джеймс Стърлинг, който управлява честванията на стогодишнината на Би Би Си.

Друга дума - безпристрастност - се появява неведнъж и се трансформира в приоритет за управлението на Би Би Си поради честите рецензии, които получава от консервативното държавно управление. По време на Брекзит - отделянето на Англия от Европейския съюз - то упрекна Би Би Си в пристрастност към тези, които желаят да останат в блока. Министрите също по този начин настояват, че тя се концентрира прекалено много върху проблемите на градските елити, а не на работническата класа. Но по-тревожно е решението на държавното управление на Борис Джонсън от януари да замрази модела на финансиране от лицензионни такси за две години, което поражда опасения, че в бъдеще той може да бъде отстранен. Годишната такса за семействата с ефирен правоприемник сега е 159 лири (176 долара). В отговор на проектите на Джонсън през май Би Би Си разгласи голяма стратегия за редуциране на разноските в размер на 500 млн. паунда годишно, като редуцира към 1000 от своите 22 000 чиновници и реалокира голям брой услуги онлайн.

Финансовото състояние е съпроводено с отлив на по-млада публика към стрийминг и платформи по поръчка, което провокира въпроси за какво към момента би трябвало да се заплаща за Би Би Си.

Водещият на предаването " Today " Ник Робинсън, някогашен политически редактор на Би Би Си, съобщи, че е жизненоважно малкия екран да продължи да потвърждава своята стойност.

" Ако поколението на моите деца просто стигне до мнението, че няма потребност от това, може да си набави всички тези неща от YouTube и от всички други съперници... тогава с нас е свършено ", сподели той пред ‚Дейли Телеграф “.

Но се появиха и сполучливи нови формати. Журналистът Рос Аткинс се прочу с видео " пояснения " на значими вести и проблеми, като ги съчетава с разбор, инспекция на обстоятелствата и значим подтекст. Те се излъчват по малкия екран, на уеб страницата на Би Би Си и в обществените медии, където постоянно се записват милиони гледания по целия свят.

" Макар че към момента милиони хора употребяват нашата публицистика посредством нашите платформи - уеб страницата на Би Би Си, малкия екран и радиото - милиони други употребяват публицистиката на други места в Twitter, Instagram, TikTok ", сподели той. " Видяхме доста огромни числа на тези видеоклипове. Те потвърждават, че този тип публицистика има публика. "

Аткинс, който стартира работа в Би Би Си през 2001 година, е наясно с идните компликации. " Това ще се отрази на всички нас, които работим тук ", добави той. " Но в случай че ме попитате по какъв начин се усещам като публицист в Би Би Си... Все още имам възприятието, че влизам през вратата на най-хубавата новинарска организация в света. "

Ключови моменти:

Първи стъпки

Десет години след основаването си на 18 октомври 1922 година, през 1932 година, технологиите напредват задоволително, с цел да разрешат на крал Джордж V да направи първото послание към Британската империя по радиото. Това слага началото на BBC Empire Service - предходник на BBC World Service. Гласът на краля е чут за първи път от милиони хора по едно и също време.

Телевизионните стратегии стартират през 1936 година

Втората международна война

На 3 септември 1939 година министър-председателят на Англия Невил Чембърлейн афишира началото на войната по Би Би Си. По време на спора Би Би Си се трансформира в главен източник на вести, и то освен за британците. На 18 юни 1940 година френският военачалник в заточение Шарл дьо Гол насочва своя апел за опозиция против нацистката немска инвазия в ефира на Би Би Си.

" Радио Лондон " излъчва и предаването " Les Français parlent aux Français " ( " Французи приказват на французи " ), а при започване на юни 1944 година - кодирано известие, призоваващо да се саботират железопътни уреди преди десанта в Деня " Д ".

Коронация

Коронацията на кралица Елизабет II на 3 юни 1953 година е първата, която е гледана онлайн по малкия екран.

" Това е основен миг в историята на Би Би Си, а също и в радиоразпръскването ", споделя Стърлинг.

Около 20 млн. души в цяла Европа са гледали, а във Англия феновете са се събрали с другари и съседи, с цел да следят спектакъла по малкия екран.

„ Баба ми и дядо ми си купиха тв приемник за случая ", сподели Стърлинг. " Това е доста значимо от историческа и софтуерна позиция. "

Бързо напред, през 1981 година, и сватбата на тогавашния принц Чарлз - в този момент крал Чарлз III - с лейди Даяна Спенсър е гледана от 750 милиона души по целия свят.

1995: Даяна

През 1995 година, когато Би Би Си излъчва избухливо изявление с принцеса Даяна, са счупени още върхове.

" Ние бяхме трима в този брак, тъй че беше малко пренаселено ", сподели тя в предаването " Панорама ", визирайки аферата на Чарлз с Камила Паркър Боулс.

Даяна описа и за личните си изневери по време на разпадането на брака на двойката, за това, че съгласно нея Чарлз не е подобаващ за крал и че желае да бъде " кралица на човешките сърца ".

Статия, оповестена предходната година, разкри лъжливите способи, които журналистът Мартин Башир е употребявал, с цел да обезпечи изявлението, и разкритикува Би Би Си за метода, по който се е отнесла към случката.

2007: цифрова

През 2007 година Би Би Си започва своя уебсайт за стрийминг и по поръчка BBC iPlayer, с цел да добави обичайното си лъчение. Платформата се развива в сходство с конкуренцията на други услуги като Netflix и Disney+, които трансформират способи на гледане на телевизия.

2012: Джими Савил

Ексцентричният водещ Джими Савил беше неизменима част от детската телевизия от 60-те години на предишния век, само че през 2012 година, година след гибелта му, избухна скандал. Савил, който постоянно водеше хитовото музикално предаване " Top of the Pops " и имаше свое лично предаване " Jim " ll Fix It ", беше оголен като граблив педофил, който десетилетия наред е насилвал и тормозил малолетни.

Би Би Си беше упрекната в прикриване, извини се и стартира без значение следствие, което през 2016 година стигна до заключението, че културата на боязън и респект към звездите са разрешили активността на Савил. /БГНЕС, АФП
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР