На 14 май в Дом на културата “Борис Христов, Пловдив

...
На 14 май в Дом на културата “Борис Христов, Пловдив
Коментари Харесай

Вагабонт от Мозамбик на ONE DANCE WEEK

На 14 май в Дом на културата “Борис Христов ”, Пловдив ONE DANCE WEEK ще  показа международната премиера на Вагабонт – новият хореографски план на Идио Чичава. В спектакъла си хореографът от Мозамбик изследва експресивността на тялото и кани фена да откри още веднъж своето световно тяло, своето същинско “Аз ”, което чества живота. На сцената 13 танцьори не стопират да танцуват и да пеят остарели и настоящи песни от Мозамбик, и демонстрират, че когато сме дружно, можем да надскочим капацитета си.

Вагабонт е копродукция на ONE DANCE WEEK и Kinani Festival, Мапуто, а билетите са в продажба в мрежата на EPAYGO и на касите на EasyPay в цялата страна.

ВАГАБОНТ

Миграцията е остаряла като света, само че дали е разбрана до дъно? Най-често я осмисляме посредством думи – позитивна или негативна, доброволна или насилствена, невидима, заливаща. Тя е статистика, изключителна обстановка, наклонност, граничен надзор, тя е на първо място друго нещо, в сравнение с натурален ентусиазъм на индивида. Мигрантът е днешният бродяга, преселник, изобретател, само че и днешният вагабонт – маргинал, друмник, лентяй, бандит.

Във Вагабонт Идио Чичава демонстрира миграцията през призмата на тялото. За да построи хореографията, той черпи ентусиазъм от танцов обред на народа маконде, живеещ в Мозамбик и прилежащи страни, и концепцията за обединяване на танцуващото и пеещото тяло на индивида в едно световно тяло. Според Чичава, единствено тялото, което танцува и пее по едно и също време може да изрази изцяло себе си и да съществува в синергия с останалите. Това световно тяло хореографът счита за естествено, само че позабравено човешко положение – и по тази причина чертае път на сцената към него. Убеден в енергийната връзка сред хората и въодушевен от своите културни корени, обещаващият хореограф предлага на публиката осъществяване с мощен енергиен заряд – колкото персонално, толкоз и общовалидно.

Експлозивното влияние на танца и гласовете не се нуждае от декори, комплицирани костюми и светлинни резултати, с цел да допре публиката. Единственият атрибут са движимости и предмети, които за всеки танцьор пази като спомен.

Ритуалните стъпки и придвижвания се разпадат на съставни елементи, с цел да бъдат свързани отначало в роман за живота като непрекъснато пътешестване, за събирането и взаимното битие в група, колектив, общественост. Ето за какво спектакълът не е общ брой, а растяща градация от танци, наситени с генезис, завещание и еднаквост, и песни, разказващи персонални истории. Това е пътят към световното тяло – във вътрешността в обвивката от плът до оня енергиен заряд, който отприщва цялостния ни потенциал.

ИДИО ЧИЧАВА:

Идио Чичава е танцьор, хореограф и артистичен шеф на Converge+ Dance Company от Мозамбик. След сполучлива кариера във Франция, той се завръща в родината си и стартира дейна работа за поощряване на креативния продан, гратис образование по танци за местни общности, както и за представянето на спектакли в публични пространства. Във фокуса му попадат мултидисциплинарни продукции и креативен колаборации, тъй че всеки да има пространство за изследва своя вътрешен свят и да съжителства с останалите.

Чичава е живописен началник на Semana da Dança и мултидисциплинарната платформа KINANI, а също по този начин е един от двамата продуценти на Фестивала за обичайната музика Raíz в Мапуто. След самостоятелните му планове са Veridicidade, Xithukulumukumba, Xiquelene, Inkino, Intolerance, Sentido Único, Yellow Fat Chaos!, както и представления в публични места, музеи, галерии и други. Работил е в екипа на Culturarte, първата компания за актуален танц в Мозамбик.

Като танцьор и хореограф е сътрудничил с редица актьори, измежду които Панаибра Габриел, Орасио Макуакуа, Кристина Моура, Томас Хауерт и Давид Замбрано, Франк Микелети, Бойзи Секвана, Кудус Оникеку, Орасио Макуакуа, Марсел Гбефа, ДжоДжо Касади, Фаустин Лиенкула и други. Участвал е в креативен резиденции и турнета допълнително от 30 страни от Европа, Азия и Африка.

Отличен с Държавен диплом на Франция, Чичава живее сред Мозамбик и Франция, където сътрудничи в основаването на хореографиите на френската компания Kubilai Khan Investigations от 2005-а година до момента.

****

Световна премиера: Вагабонт | Идио Чичава (Мозамбик)

14.05 – 20:00ч – Дом на културата “Борис Христов, Пловдив

Допълнителна информация: www.onedanceweek.com/vagabundus
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР