На 14 март 2024 г. космическият кораб Starship достигна за

...
На 14 март 2024 г. космическият кораб Starship достигна за
Коментари Харесай

Изобщо не подозирате колко всъщност е голям StarShip на SpaceX

На 14 март 2024 година галактическият транспортен съд Starship доближи за пръв път галактическото пространство, трансформирайки се в най-голямата и мощна ракета в историята на човечеството, пресякла стратосферата. За разлика от предходните два теста, този път първата степен Super Heavy извърши задачата си и се отдели сполучливо. Втората степен, т.е. самият галактически транспортен съд, влезе в плануваната траектория, съумя да отвори и затвори товарния отсек.

Вярно е, че не можем да кажем, че всички тестванията бяха сполучливи. Повторното запалване на мотора Raptor в изискванията на вакуум не се състоя. По време на повторното нахлуване в атмосферата първата степен се унищожи и се взриви. Като цяло обаче планът потвърди своята жизненост. Но надалеч не всички схванаха, че това не е просто елементарен тест на следващата нова ракета, а същинско начало на нова галактическа епоха. За да разберем какъв брой грандиозно е било събитието, е задоволително да осъзнаем размера на апарата, което ще се опитаме да създадем по-нататък.

StarShip на SpaceX е най-голямата ракета в историята

Дпбре знае се, че StarShip е ракета, която ще води хората до Луната и даже до Марс. Всъщност това изяснява нейните великански размери. Тя има две степени: стартовият бустер SuperHeavy, който извежда галактическия транспортен съд в космоса, и самия StarShip.

На фона на ракетата индивидът наподобява като буболечка

Общата височина на двете степени е 120 метра. Това е с 40 метра повече от Статуята на свободата в Съединените щати. А в случай че ракетата бъде сложена в хоризонтално състояние, тя ще заеме дължината нацяло футболно игрище, защото оптималната ѝ дължина също е 120 метра, а минималната – 110 метра.

Сравнение сред размерите на ракетата и часовниковата кула на Уестминстърския замък, известна като Биг Бен
Стартовата маса на двете степени е 5000 тона. За съпоставяне, Международната галактическа станция с всичките си модули сега е дълга към 73 метра. Ширината на МКС дружно със слънчевите панели е 109 метра, а масата ѝ е от порядъка на 420 тона.
StarShip спрямо други ракети

Първата степен на Super Heavy е висока съвсем 70 метра, което е съвсем колкото височината на 25-етажна постройка. Самият галактически транспортен съд е висок 50 метра, което е сравнимо с височината на известната наклонена кула в Пиза.

По този метод StarShip може да се назова „ летяща цитадела “ или „ галактически небостъргач “. Ето за какво самият факт, че ракетата е изхвърчала и даже е достигнала космоса, е необикновен триумф за SpaceX.

Сравнение на размерите на кораба StarShip на SpaceX с други огромни обекти

Мощността на ракетата StarShip

Ракетата Starship-SuperHeavy поразява освен с размерите си, само че и с невиждана до момента в галактическата промишленост мощ. Super Heavy е оборудвана с 33 метанови мотора Raptor от последващо потомство. Всеки един от тези мотори развива двигателна сила от към 230 тона на равнището на морското ниво. Самият галактически транспортен съд Starship е оборудван с 6 мотора: той има 3 мотора Raptor и още 3 мотора Raptor Vacuum.

Първата степен с всички работещи мотори развива двигателна сила от 85703 kN. За съпоставяне, тягата на именитата американска ракета Saturn V, която достави астронавти на Луната, е 34 343 kN. Тягата на ракетата Falcon 9 е единствено 7686 kN.
Вляво е моторът Raptor, а вдясно – моторът Raptor Vacuum

Благодарение на тази мощ ракетата може да достави до Марс 100 души дружно с товара. А галактическият транспортен съд ще може да доставя товари с тегло до 150 тона в ниска околоземна орбита.

Няколко забавни обстоятелството за ракетата StarShip

И най-после, ето още няколко забавни обстоятелството за ракетата StarShip, които може би не знаете:

Както първата степен на ракетата Super Heavy, по този начин и втората степен на ракетата Starship ще могат да се възвръщат и употребяват неведнъж. Това доста ще понижи разноските за изстрелване. И двете степени ще правят отвесно кацане. Според SpaceX гигантският Starship може да бъде изстрелян единствено няколко дни след кацането. При това с минимална подготовка. Starship се движи с екологично чисто метаново гориво, което може да бъде създадено на Марс от атмосферата на планетата и подпочвения лед. Корпусът на галактическия транспортен съд е направен от неръждаема стомана, а не от нетрадиционната алуминиева сплав, употребена в множеството галактически кораби. За безвредното завръщане на Земята галактическият транспортен съд ще употребява неповторима система от крила и система от крила за аеродинамично прекъсване в атмосферата.

По този метод StarShip с право може да се назова най-амбициозният план на SpaceX, който на процедура съумя да се осъществя. Това значи, че в близко бъдеще човечеството ще може да прави междупланетни полети.

По принцип това изстрелване сподели, че новата версия на ракетата сполучливо излиза в орбита и прави „ горещо “ обособяване на степените. Това е една в действителност огромна и историческа стъпка към началото на постоянното потребление на Starship за галактически задачи.

Да напомним, че Starship ще може да изстрелва свръхтежки товари и ще се употребява като част от задачата Artemis за превозване на хора до Луната, а в бъдеще и до Марс. Ето за какво актуалният тест е значим стадий по пътя към нова епоха на галактическите проучвания.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР