На 14 март 2018 г. роденият в Ханой българин с

...
На 14 март 2018 г. роденият в Ханой българин с
Коментари Харесай

Първа присъда за ТЕРОРИЗЪМ: Иван Захариев ще търка наровете 2,5 г.

На 14 март 2018 година роденият в Ханой българин с австралийски паспорт Иван Захариев бе преведен Софийския затвор, където да изтърпи наказване от 2 години и шест месеца отнемане от независимост. Това наказване бе постановено от Апелативния профилиран углавен съд като втора инстанция и не бе обжалвано от подсъдимия пред Върховния касационен съд, оповестиха от Спецпрокуратурата.
Апелативните съдии одобриха тезата на Специализираната прокуратура и показаните от обвиняването доказателства за това, че от 04.07.2016 година до 19.09.2016 година на територията на България Захариев се е обучавал в боравене с огнестрелни оръжия, в това число с автомат „ Калашников “, за да взе участие в терористични дейности. Намален бе срокът на наказването.

На 5 юни 2017 година първоинстанционният Специализиран углавен съд наложи на Захариев 4-годишна ефикасна присъда. Захариев бе арестуван на 20 септември 2016 година при профилирана интервенция под управлението и надзора на Специализирана прокуратура с присъединяване на чиновници от ДАНС, ГДБОП и Столична дирекция на вътрешните работи. Според събраните доказателства през 2013 година Захариев посетил Сирия с желание да се влее в терористична формация, само че не бил признат поради липса на бойни умения. До Сирия пътувал със самолети от Сидни, през Сеул, Истанбул и гр. Хатай, Турция.
Поддържайки фейсбук контакт с лице с букви „ ST “ (който прехвърлял хора от Турция в Сирия), в покрайнините на Хатай Захариев попаднал в укритие с други лица, тръгнали към Сирия и разказани от самия него като „ бойни приятели “. Заедно с тях бил преведен в Сирия и настанен в база на Свободната сирийска войска. Престоят му там обаче се оказал къс. След завръщането му в Сидни той скоро пътува за България, където да получи бойна подготовка в локални стрелкови клубове.

Компютърно-техническа експертиза на портативния му компютър потвърди, че в него са се намирали файлове, които пропагандират „ …нуждата да бъде изцяло отречена западната цивилизация, без да се отхвърлят материалните обекти, свързани с нея, защото те съставляват артикул на научното и софтуерно развиване “. Открита е и информация, съгласно която след рухването на режима на Асад „ …могат да бъдат освободени и други мюсюлмански страни, страдащи от робия и несправедливост… “. Захариев постоянно е посещавал уеб сайтове със публикации и видео клипове за Джабхат Ал Нусра и Ислямска страна.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР