На 14 и 15 октомври в Берлин се състоя конгрес

...
На 14 и 15 октомври в Берлин се състоя конгрес
Коментари Харесай

Стефан Льовен е новият председател на ПЕС

На 14 и 15 октомври в Берлин се състоя конгрес на Партията на европейските социалисти (ПЕС). За правоприемник на досегашния ръководител, някогашния български министър председател Сергей Станишев, бе определен някогашният шведски министър председател и някогашен ръководител на Шведската социалдемократическа партия Стефан Льовен. Той стана водач с 
255 гласа " за " и 7 " въздържал се ". Делегацията на Българска социалистическа партия го поддържа със своите 6 гласа. 
След 11 година отпред, Станишев беше изпратен с овации. За ръководител на Жените на ПЕС беше избрана отново Зита Гурмай от Унгария. 
" Европейското семейство на социалистите е обединено зад начинания в поддръжка на европейските жители - ограничения против бедността, за гарантиране на енергийната сигурност, по-високи приходи и компенсиране на инфлацията, поддръжка за бизнеса за опазване на работните места и други ", разяснява на страницата си във Facebook Кристиан Вигенин. Но показва и различията с Българска социалистическа партия във връзка с Истанбулската спогодба и изпращането на военна помощ за Украйна.
" Партията на европейските социалисти би трябвало да продължи да поддържа Украйна и разширението на Европейски Съюз с нови страни-членки ", съобщи новоизбраният водач ПЕС. По време на конгреса той очерта своите цели като нов водач на лявото политическо семейство. И акцентира, че " Разширяването на Европейски Съюз към Западните Балкани, Грузия, Украйна и Молдова би трябвало да продължи ". Основните цели са справяне с енергийната и мигрантската рецесия, за които, по думите му са нужни общи европейки решения. По отношение на зелената договорка той обърна внимание, че има потребност от ясни ограничения и планове.
Стефан Льовен сложи като цел европейските социалисти да бъдат първа мощ на Евроизборите през 2024 година
Германският канцлер Олаф Шолц също прикани за промени в Европейски Съюз, които да дадат опция за приемането на нови страни в обединяването. " Един Европейски съюз с 27, 30 или 36 страни с над 500 милиона свободни и равноправни жители ще разполага с още по-голяма тежест в света ", съобщи водачът.>  >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР