На 14 и 15 май, в хотел Маринела в София

...
На 14 и 15 май, в хотел Маринела в София
Коментари Харесай

Професор от САЩ дойде на конгрес заради български научни трудове за лекарства за кръвно и страничен ефект рак на кожата

На 14 и 15 май, в хотел " Маринела " в София се организира Третия конгрес на Българското сдружение по дерматологична хирургия (БДДХ). Какви тематики бяха дискутирани там и кое е най-интересното, случило се на конгреса - беседва проф. Георги Чернев.
Проф. Чернев, по какъв начин оценявате Третия конгрес на Българското сдружение по дерматологична хирургия (БДДХ)?
Като огромен триумф и сериозна стъпка напред. Нямам по какъв начин да ви дам отрицателна оценка за нещо, което провеждам от повече от една година. Оценката ми е доста добра във връзка с тематиките, които бяха показани и позволени за дискутиране. Тяхната значителност е сериозна. Представянето на тези тематики бе също на доста високо равнище и провокира вниманието на интернационалната дерматологична общественост, която по една или друга причина се оказа и доста заинтригувана от тематиките, които представихме.
Основен спонсор на третия конгрес на БДДХ (Българско сдружение по дерматологична хирургия) беше Международното дерматологично сдружение (International Society of Dermatology (ISD), което е със седалище в Съединени американски щати. Конференцията ни мина под егидата и мониторинга на Международното дерматологично сдружение, един тип като негова районна конференция. Сертификатите на посетилите конференцията също са под егидата на двете сдружения, което се случва много рядко.
След като БДДХ към този момент има документ за участие в Международното дерматологично сдружение (ISD), какви преимущества дава това?
След повече от една година на инспекции във връзка с тематиките и изявленията ни в научни списания, интернационалната дерматологична общественост - в лицето на това сдружение, се оказа и наш спонсор, а занапред нататък и сериозен партнъор.
Международно дерматологично сдружение ни индексира като тяхно районно сдружение, а точно - поради тематиките, оповестени като отчети за конференцията. Трима млади наши сътрудници към този момент са с предложения и закупени билети за Бостън. Надявам се съдействието с тях да се задълбочи.
Международното дерматологично сдружение изпрати и собствен преподавател на конгреса в лицето на професор доктор Нели Конников, която връчи премията за най-хубава презентация и най-хубаво общо показване на конгреса - на доктор Ана Битолска. Темата, по която приказва доктор Битолска, беше: " Сартани и меланоми и едноетапна меланомна хирургия ". Трудът ѝ беше оценен, освен това от Международното дерматологично сдружение.
Засега прокуратурата или Министерство на вътрешните работи не са я викали да я попитат за какво има изявления и получава награди, само че тя е предизвестена, че всичко е възможно… (бел. ред. - проф. Чернев е разпитван за негови научни изявления по отношение на сартаните, откакто влезе в правосъдна борба поради уволнението му като началник на кожната клиника на Министерство на вътрешните работи Болница в София, за което споделя, че е стимулирано точно поради научната му активност - детайлности до каква степен стигна тази правосъдна сага!)

Тази година имахте и посетители от Съединени американски щати или най-малко по стратегия трябваше да е по този начин – какво показаха те като опит и тематики?
Не единствено по стратегия. Имахме американски професор като наличие, натрапен от Mеждународното дерматологично сдружение като преподавател по основни тематики, касаещи още веднъж лекуването на рака и преканцерозите.
Какво беше най-впечатляващо от лекциите на конгреса – това, което обществото би трябвало да знае?
Горещите тематики са известни от дълго време. Едната касае ангиотензин рецепторните блокери или по този начин наречените и последвалото потенциране на меланомите и рака като цяло и след тяхното приложение. Другата е за едноетапната или по този начин наречена персонализирана меланомна хирургия. Двете са горещи тематики точно заради неналичието на окончателно решение по какъв начин би следвало да се реагира в бъдеще по всяка една от тях. Темите са неприятни, тъй като засягат както непосредствено, по този начин и косвено сериозните парични направления във фармацевтичната промишленост и медицината.
В последните години Вие доста постоянно обръщате внимание на тематиката със сартаните и какъв е техният резултат, когато приказваме за канцерогенност – какво се дискутира по тематиката на конгреса?
Това беше и съществена тематика на яростните полемики по време на сесиите. Естествено е. Именно заради тези тематики бяхме и финансирани. Навлизаме в нова епоха на тълкувание и схващане на тези тематики. Ситуацията е доста динамична, заради това беше пратен и преподавател от Съединени американски щати. Той беше осведомен в границите на цяла една седмица с нашата работа през последните години, с всеки един случай, с метода ни към всеки оповестен и официализиран до момента в международната литература случай, с проблемите с управляващите, прокуратурата, болничната помощ. Нормално е да се търси изясненост по тези тематики, изключително когато подаваш ръка. Важно е да има доверие, а последното се построява, когато има цялостна инспекция на данните и се открива сходство сред действителността и показаните данни. Мисля, че го постигнахме.
Още:
Интервю на Ивайло Ачев

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР