На 14 и 15 декември в гр. Ракитово и Цигов

...
На 14 и 15 декември в гр. Ракитово и Цигов
Коментари Харесай

Читалищни дейци завършиха годината с вдъхновяваща среща в Ро...

На 14 и 15 декември в гр. Ракитово и Цигов чарк се организира двудневен семинар за работещите в читалищата в област Пазарджик, проведен от Регионалния читалищен център, в партньорство с НЧ “Будилник -1898 година “ в родопското градче. На тематика: “Дух и обичаи в читалищата, с провокациите на времето “. Участие взеха: ръководители и секретари от Пазарджишка читалищна колегия; посетители от гр. Пловдив и Исторически музей Перущица; кметове на обитаеми места; експерти от Общинска администрация Ракитово и заместител кметът на общината, Виляна Колчева.

 Темата на форума, като предизвикана от извършените през 2022 година национални начинания на Министерство на културата за запазване на нематериалното благосъстояние на страната, със необятното присъединяване на читалищата -  предизвика жив интерес. Разглеждането й разреши шерване на опит; слагане на въпроси; дефиниране на проблеми; раждане на хрумвания за вероятни решения, партньорства и съгласуване на старания в съхраняването на културната и историческа памет на районите и страната. На база разбор на провеждането на Областния стадий за асортимент на читалищни колективи за показване в XII Национален събор на българското национално творчество “Копривщица 2022 “, както и на селекцията за номинация от област Пазарджик по Системата “Живи човешки съкровища – България 2022 “.

Провеждането на форума на тези дати беше въодушевено от идващите Рождественски дни. А съответен мотив за това, стана напълно неотдавна завършилият народен стадий за избор на детайл за регистриране в Регистъра на нематериалното културно завещание на България, където почтено се показа НЧ “Пробуда-1919 “ гр. Костандово с плана си “Ръчно тъкачество на килими “. И единствено два дни преди семинара читалищният секретар Пламен Киселов се завърна с грамота от Министерство на културата за присъединяване в Системата “Живи човешки съкровища – 2022 “.

Обучителното събитие срещна съидейници и разнообразни експерти от сферата на нематериалното завещание, писатели, фолклорни реализатори, културни мениджъри. Нели Дакова, организатор  в Исторически музей Перущица, направи вълнуващо тематично показване на практиките на институцията и ретроспекция на предаването на традициите посредством фолклора – от древността, до наши дни. С акцент Коледа. Авторът на книги Стоян Влахов „ илюстрира “  експозето с четене на фрагменти от своите произведения. Получи се прочувствена и мисловна съгласуваност в залата.   

В художествената стратегия /като привет и онагледяване/ присъединяване взеха Мария Гевечева, самостоятелен реализатор - национално пеене и възпитаник на Никола Янев-Чоли, Танцов клуб за национални танци “Силивряк “, с началник Светлана Стоева и обединенията при НЧ “Будилник-1898 година “ – Вокално-инструментален състав, Естраден дует и Естрадно-сатиричен колектив.

Двудневният конгрес мина като вълнуващо културно-историческото премеждие в едно завладяващото пътешестване от мъдростта на предишното – до провокациите на съвремието. Със  съзнаването на отговорността за запазване на българското духовно благосъстояние, в  сътрудничество сред институциите  и посредством разпространение, достигащо до другите публики.

Споделиха се хрумвания за продължение на обичайните действия, за новаторски практики, за подсилване на основаните партньорства, за съответни планове – развиване, което ще наблюдаваме като резултати. Дойде оптимизъм от чувството за заедност.

“Около светлината на Коледните дни “  беше въодушевено! Организатори и участници в семинара се разделиха с положителни пожелания и светли очаквания за идващата 2023 година! Имаше и дарове, и време за празненство.

Информира: инж. Радка Енчева-Кочева
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР