На 14 февруари имен ден празнуват всички, които носят името

...
На 14 февруари имен ден празнуват всички, които носят името
Коментари Харесай

Кой има имен ден днес, 14 февруари

На 14 февруари имен ден честват всички, които носят името Валентин, Валентина, Вальо, Валю, Валя. На същия ден по остарял жанр се отбелязва и Трифон Зарезан. Празнуват хората с имена Трифон, Трифонка, Лозан.

Най-оригиналните пожелания за имен ден

Имени дни през февруари 2022 година

На този ден църквата отбелязва Успение на св. Кирил Славянобългарски. 

Според известното малко житие на Константин Философ, наименуван в монашеството Кирил, произхождал от знатни родители Лъв и Мария, солунски славяни. Високото състояние на бащата и богатите дарования на момчето отворили вратите на популярната Магнаурска школа в Цариград, където Константин учил дружно с децата на византийските царе и боляри под управлението на известни учители и на учения Фотий, бъдещия цариградски патриарх.

Завършил образованието си с прозвището Философ, той бил назначен за патриаршески библиотекар и учител по философия. На него били възлагани и всякакви поръчения от публичен темперамент. Отегчен от суетата на тоя свят, Константин избягал скрито в манастира на малоазийския Олимп при своя брат Методий, където точно направил в пост и молитва приснопаметното си дело – да сътвори славянска писменост и да преведе свещените книги на Православната черква на езика на солунските българи.

Папа Адриан II (в средата с ореол) посреща Св. св. Кирил и Методий в Рим през 868 година Стенопис от църквата " Сан Клементе " (XI век)Облечен в такова всеоръжие, той с брата си бил изпратен от византийския император Михаил ІІІ в славянските страни Моравия и Панония, с цел да завоюва за християнството тамошните славяни посредством бащиния им език. Но сензитивно били наранени ползите на локалното германо–латинско духовенство. То било враждебно настроено към славянския език и почнало битка срещу тях.

На двамата братя – славянски просветители се наложило да се насочат в Рим и да защитят своето дело от враговете пред самия римски папа.

В Рим Константин Философ тежко заболял; бил постриган в монашество с името Кирил и след 50 дни умрял на 14 февруари 869 година. Сам папа Адриан направил погребението му в църквата " Св. Климент Римски ".

Житието на св. Кирил било написано от св. Климент Охридски при директно съдействие на св. Методий, Моравски архиепископ, брат на св. Кирил.

Службата му е доста антична. Тя се е запазила до нас в 12 ръкописа, най-старите от които са от ХІ век.

На 14 февруари 2017 година от 11 часа в зала „ Гигантски кристали “ на Националния музей „ Земята и хората “ стартират деянията, свързани със събитието. На този ден в НМ " Земята и хората " си дават среща създатели и преподаватели, възпитаници, студенти и жители, звучат музикални и вокални осъществявания, авторски рецитали, научни отчети, лекции и известия, които трансформират датата в празник на българската нематериалност. Тържествата се откриват с тематични изложения, отдадени на делото на св.св. Кирил и Методий и техните възпитаници, предоставяни от Кирило-Методиевския теоретичен център.

© Жития на светиите, Синодално издателство, 1991 година.

Още от ОБЩЕСТВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР