На 14 февруари 2024 г. в 12:00 часа, Регионален исторически

...
На 14 февруари 2024 г. в 12:00 часа, Регионален исторически
Коментари Харесай

Историческият музей открива изложба на Свети Валентин


На 14 февруари 2024 година в 12:00 часа, Регионален исторически музей – Пловдив открива в зала „ Съединение “ краткотрайна галерия със заглавие „ Любов в пощенски плик “.

Датата напълно не е определена инцидентно! На празника, отдаден на Свети Валентин, влюбените показват любовта си един към различен, като си изпращат приветствени картички и бонбони във формата на сърце. Регионален исторически музей – Пловдив може да се похвали с богата сбирка от картички и писма на известни и не толкоз известни персони от минали времена. Пазени във фондовете на музея, те припомнят за света преди удобствата и бързината на електронните известия през днешния ден.

Акцент в изложбата „ Любов в пощенски плик “ ще бъде част от кореспонденцията сред Найден Геров и неговата годеница Мария . Когато 35-годишният Геров среща Мария, тя е осемнайсетгодишна, красива госпожица с бяло лице, черни очи и дълга до кръста коса, добре образована, приказва два езика и свири на клавесин. Доста по-късно добиват известност и десетките непубликувани писма на семейство Герови, изпълнени с толкоз деликатност, които дават опция да забележим блестящия посланик, горещия родолюбец и задълбочения академик от една нова страна, непозната за поколенията.

С откриването на изложбата,  Регионален исторически музей – Пловдив ще показа и новите експозиционни витрини и резултата от редица ремонтни действия осъществени по плана на община Пловдив  BGCULTURE-1.001-0016 „ Културното завещание на Пловдив, показано в ревитализирани, реставрирани и реновирани места„. Проектът е в размер на 781 550 лв., финансиран е от ФМ на ЕИП. В него вземат участие седем пловдивски културни институции – ГХГ, РИМ, РАМ, РЕМ, РПНМ, НБ „ Иван Вазов “ и ОИ „ Старинен Пловдив “. Срокът на осъществяване е 20 месеца и завършва в края на април. Партньор на община Пловдив е Cross-Cultural Introduction AS (CC-Intro AS) от Норвегия.



На празника на влюбените 14 февруари,  Регионален исторически музей – Пловдив кани пловдивчани на  още едно особено събитие в зала „ Съединение “  – една вдъхновяваща сетивата креативна вечер, отдадена на музиката, любовта и виното под надпис „ Музика, обич и вино “, която стартира в 18.00 часа.  Повече за събитието тук:

https://www.facebook.com/events/1248153592809073/?ref=newsfeed
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР