На 14 февруари 2019 г. в Министерството на труда и

...
На 14 февруари 2019 г. в Министерството на труда и
Коментари Харесай

41-то заседание на Националния съвет за закрила на детето се проведе под председателството на д-р Елеонора Лилова

На 14 февруари 2019 година в Министерството на труда и обществената политика се организира 41-то съвещание на Националния съвет за протекция на детето под председателството на доктор Елеонора Лилова – ръководител на Държавната организация за протекция на детето и НСЗД.

На съвещанието участваха зам.-министърът на труда и обществената политика – госпожа Зорница Русинова, господин Евгени Стоянов-заместник-министър на правораздаването, госпожа Ваня Колева - заместник-министър на младежта и спорта, госпожа Дияна Янчева, заместник-председател на Националния статистически институт, госпожа Румяна Петкова, изп. шеф на Агенция за обществено подкрепяне, специалисти, членовете на Съвета от квотата на неправителствените организации и гостите на съвещанието: госпожа Ева Жечева, представител на Омбудсман на РБългария, доктор Джейн Муита – представител на УНИЦЕФ, госпожа Мария Шишкова, представител на Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците и Ива Георгиева, ръководител на Съвета на децата към ДАЗД.

Обръщение към участниците в съвещанието насочи заместител министър-председателят по икономическата и демографската политика госпожа Марияна Николова, в което означи публичните съвещания, извършени по Националната тактика за детето 2019-2030 година Тя подчертава върху значимостта на всяко изказано мнение и нуждата от целенасочена информационна акция за разяснение на главните правила, действия и ограничения, посочени в новия документ. Вицепремиерът акцентира, че би трябвало да има разговор с всички заинтригувани страни, посредством който да се реализира единодушие и прикани членовете на Съвета да вземат решения с мисъл за бъдещето

Обръщение към членовете на Националния съвет за протекция на детето насочи също господин Бисер Петков, министър на труда и обществената политика. Той акцентира, че в границите на публичните съвещания по Стратегията за детето са постъпили доста разнопосочни отзиви и макар, че в по-голямата си част те са подкрепящи, необятен отзив са получили няколко погрешни изказвания и случайни тези. Въпреки това, министърът на труда и обществената политика предложи всяко мнение, без значение дали е позитивно или негативно, да бъде деликатно прегледано от работната група и едвам по-късно да се пристъпи към процедурите по приемане на документа. Министър Петков открои значимостта на стратегическите документи във фокуса на съвещанието, като почерта, че планът на Националната стратегия за протекция на детето 2019г. е в синхрон с Новата тактика за детето 2019-2030 година

Д-р Джейн Муита, представител на УНИЦЕФ за България, също изрази поддръжката на организацията по плана на Националната тактика за детето 2019-2030 година Тя акцентира, че планът на Стратегията е един от най-хубавите, които познава. Изрази подготвеност за осъществяването на тактиката, както и поддръжка за обяснение на противоречивите въпроси по връзките на родителя и детето и изключителната значимост в този синхрон на взаимоотношението сред тях, което води до развиване на капацитета на детето.

Членовете на Националния съвет за протекция на детето единомислещо одобриха плановете на Националната стратегия за протекция на детето 2019 година и отчета по осъществяването на Програмата за 2018 година, доклада по осъществяването на Плана за деяние 2017-2018 година и новия План за деяние за интервала 2019-2020 година към Националната стратегия за предварителна защита на насилието и злоупотребата с деца (2017-2020 г.).
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР