На 14 декември се навършват 105 години от стъпването на

...
На 14 декември се навършват 105 години от стъпването на
Коментари Харесай

Победата очаква онзи, който е подготвен за всичко ~ Руал АМУНДСЕН

На 14 декември се навършват 105 години от стъпването на първата експедиция на Южния полюс, предвождана от норвежкия откривател и странник Руал Амундсен.

Силата на волята е първото и най-главно качество на изкусния откривател. Само умеейки да ръководи своята воля, той може да се надява да преодолее компликациите, които природата изпречва на пътя му.

Предвидливостта и предпазливостта са еднообразно значими – първото, с цел да се подготвиш за срещата с компликациите, а второто – с цел да ги забележиш в точния момент.

Победата чака оня, който е квалифициран за всичко – това назовават шанс. Поражението безусловно ще споходи оня, който не е взел нужните ограничения в точния момент – това пък назовават неприятен шанс.

Едва ли има на света друго животно, способно да показва своите усеща по този начин, както кучето. Радост, тъга, признателност, разкаяние на съвестта, всичко това се вижда в държанието им. Особено мощно то се чете в погледа им. Ние хората, си фантазираме, че само на нас е присъщо това, което назоваваме жива душа. Казват, че очите са огледало на душата. И е тъкмо по този начин. Загледайте се в очите на кучето, обърнете внимание… Колко постоянно изражението им е човешко, със същите оттенъци, присъщи на хората. Нима не е огледало на душата?

Пълководецът, който желае да победи в борбата, е задължен да бъде в цялостно бойно снаряжение. Ако съперникът направи ход, той би трябвало да отвърне. Всичко би трябвало да е премислено авансово, с цел да не може никаква непредвидена обстановка да ви изненада и повали.

Някой въздържател вероятно ще рече: какво по-хубаво в студа от чаша горещо кафе? А помоему, несъразмерната приложимост на кафе в рискови условия е доста по-вредна от премереното количество алкохол. Нима има нещо неприятно в това да изпиеш чаша вино или пунш, когато се събере компанията! Приятният мирис на рома бързо ще сдобри двама души, които са съумели да се спречкат през седмицата. И ето, станалото е забравено, ръцете са стиснати! Лишете другарската вечеринка от вино, и скоро ще видите разликата. За жал, някои хора ще кажат, че за положителното въодушевление постоянно е необходим алкохол. Какво пък, подготвен съм да се съглася с това. Но какво да се прави, като ние просто сме такива.

Изглежда, цивилизованият човек има потребност от възбуждащи питиета. Лично аз избирам пунш. А другите дано си ядат кекс и се наливат с кафе. Чаша пунш на никого не е навредила.

От „ The South Pole ”, Roald Amundse
Снимки: antarcticguide.com, Roald Amundsen’s crew at the South Pole. Photo by the National Library of Norway

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР