На 14 декември около 21 часа българско време се очаква

...
На 14 декември около 21 часа българско време се очаква
Коментари Харесай

Всички погледи ще са приковани в небето тази вечер

На 14 декември към 21 часа българско време се чака максимумът на Геминиди, разяснява Пенчо Маркишки, физик от Института по астрономия с НАО при Българска академия на науките и от катедра " Астрономия “ във Физическия факултет на СУ " Св. Климент Охридски “. 

Геминидите е третият, финален от най-активните метеорни потоци през годината – след Квадрантиди и по-популярните Персеиди. Той се следи от към 4

Около момента на максимума интензивността на потока е над 120 метеора за час, които могат да се видят при идеални условия за наблюдения – надалеч от нощните светлини на градовете, в ясна и безлунна нощ, уточни той, написа Dnes.bg. 

На 14 декември вечерта Луната ще залезе за София в 18:03 ч. и по тази причина няма да затруднява наблюденията, посочи Маркишки, който е създател на изданието " Гид на фена астроном “ на Катедра " Астрономия “ във Физическия факултет на СУ. 

Радиантът на потока – региона от небето, от която очевидно наподобява, че метеорите дохвърчат, се намира в съзвездието Близнаци, покрай звездата Кастор. До към 02:00 ч. радиантът се издига все по-високо в небето, заради което до тогава изискванията за наблюдения на Геминиди кардинално се усъвършенстват.

Затова погледнете към небето и безусловно си пожелайте нещо. Може пък и да се сбъдне...
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР