На 14 август 2023 г. вицепремиерът и министър на външните

...
На 14 август 2023 г. вицепремиерът и министър на външните
Коментари Харесай

Мария Габриел се срещна с представители на Близкия изток и Северна Африка

На 14 август 2023 година вицепремиерът и министър на външните работи госпожа Мария Габриел взе участие в работен обяд с упълномощените в България ръководители на дипломатически представителства на страните от района на Близкия изток и Северна Африка (БИСА), осведомиха от пресцентъра на Министерство на външните работи. Обядът бе проведен по самодейност на групата на посланиците от региона на Българска индустриална стопанска асоциация и бе под семейството на Н.Пр. господин Халед Факих – дипломат на Кралство Саудитска Арабия в България.

В хода на полемиката бяха наранени редица значими въпроси в областта на двустранните връзки на България с страните от този стратегически важен регион, както и настоящи тематики от районната проблематика. Подчертана бе значимостта за българското държавно управление от по-нататъшното задълбочаване и надграждане на съдействието с страните от района на Българска индустриална стопанска асоциация, които България преглежда като значими сътрудници – както в народен, по този начин и в общоевропейски проект.

Вицепремиерът Мария Габриел регистрира съществуването на забележителен, неосъществен капацитет в региона на търговско-икономическото съдействие. Българската страна вижда опциите за неговото осъществяване посредством разширение на комерсиалния стокообмен, задълбочаване на съдействието в енергетиката, увеличение на туристическия и културния продан, привличане на директни вложения в българската стопанска система и търсене на благоприятни условия за българско присъединяване в капиталови планове в страните от района, както и развиване на съдействие в региона на отбранителната индустрия. Специално внимание бе отделено на опциите тези обичайни сфери на съдействие да бъдат надградени и разширени с взаимноизгодно партньорство в региона на нововъведенията, цифровото ръководство и изкуствения разсъдък. В този подтекст бе пояснено, че на съответните структурни звена в Министерството на външните работи е предоставено да бъде направена самобитна пътна карта за разрастване на съдействието ни с страните от района в секторите на споделен интерес, като в развой на обмисляне и координиране са двустранни визити на равнище външен министър, провеждането на политически съвещания с редица страни от района, работи се по подготовката и реализирането на държавни визити у нас и в чужбина.

Специално внимание бе отделено и на други значими въпроси, измежду които: рецесиите в Нигер, Сирия и Йемен, Близкоизточния кротичък развой и връзките на Европейски Съюз и страните от района на Близкия изток и Африка като цяло. Обсъдена бе и продължаващата съветска военна експанзия в Украйна и световните измерения на последствията от този тежък спор. В този подтекст особено внимание бе отделено на  активната ролята на България при образуването на Общата външна политика и политика за сигурност на Европейски Съюз, в това число и във връзка с Близкия изток и Африка.

В умозаключение на срещата вицепремиерът Мария Габриел уточни, че сходни работни формати, които дават опция за пряк и прагматичен продан на отзиви по значими тематики от съвместен интерес, ще бъдат провеждани и в бъдеще.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР