На 14 август 1994 г. е заловен терористът Илич Рамирес

...
На 14 август 1994 г. е заловен терористът Илич Рамирес
Коментари Харесай

14 август 1994 г. Карлос Чакала е заловен

На 14 август 1994 година е хванат терористът Илич Рамирес Санчес, прочут като „ Карлос Чакала”. Получава псевдонима Карлос, откакто става член на лявата екстремистка организация Народен фронт за избавление на Палестина, а прякорът „ Чакала” му дава пресата, когато измежду неговите движимости е открита книгата „ Денят на Чакала” на Фредерик Форсайт.

В продължение години Карлос Чакала гради печалната си популярност с убийства, бомби и изнудване и всякога гладко съумява да се измъкне както поради авторитетните си поддръжници, по този начин и поради грубите неточности в тактиката на тайните служби. Той е задържан при интервенция на френските специфични елементи в Судан, командвана от известния антитерористичен арбитър Жан-Луи Брюгиер.

Карлос Чакала е един от най-известните терористи на 70-те и 80-те години на предишния ХХ в.

Днес излежава доживотна присъда във Франция за убийството на двама секрети сътрудници и ливански осведомител.

Илич Рамирес Санчес е роден в Каракас, Венецуела, през 1949 година любопитен факт в биографията му е, че татко му е уверен болшевик и в чест на Владимир Илич Ленин кръщава синовете си на него - другите братя на Карлос са кръстени надлежно Владимир и Ленин.

След дипломирането си от гимназията Илич Рамирес Санчес получава стипендия през посолството на Съюз на съветските социалистически републики в Каракас. Заминава в Съветския съюз за образование в Университета за дружба сред народите „ Патрис Лумумба”, който се употребява от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) за „ набиране на непознати комунисти”.

В началото на 70-те се свързва с Народен фронт за избавление на Палестина (ПФЛП) в Йордания и взе участие в сраженията по време на Черния септември. През 1973 година прави несполучлив опит да убие еврейския предприемач и вицепрезидент на Британската ционистка федерация Йозеф Зиеф. Тези дейности са в отговор на убийството на Мохамед Бадиа, водач на ПФЛП за Европа в Париж, от сътрудници на Мосад. Карлос Чакала самичък признава, че е виновен за бомбена офанзива в Банка Хаполим в Лондон, за три коли бомби заложени пред редакции на вестници във Франция, за гранатометна пукотевица в парижки ресторант, при която са убити двама и 30 са ранени.

В Хага на 27 юни 1974 година подкрепя японската Обединена Червена Армия при интервенция за отвличането на френския дипломат. На 13 и 17 януари 1975 година взе участие в два несполучливи опити да се взривят самолети на Ел Ал с гранатомет на летище Орли, Париж. На 27 юни 1975 година Карлос Чакала прострелва двама френски сътрудници при опит за задържането му откакто е публикуван от Мишел Мукхарбал, задържан член на ПФЛП. Мукхарбал също е убит. Карлос бяга в Ливан, където с.г. приема исляма.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР